...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ποιοι είναι οι λόγοι του χρόνιου κοιλιακού άλγους

Προβολές άρθρου free counter

Ως χρόνιο κοιλιακό άλγος περιγράφεται το επίμονο ή επαναλαμβανόμενο άλγος οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα, που περιλαμβάνει την περιοχή από το κατώτερο άκρο της θωρακικής κοιλότητας μέχρι το πυελικό οστό.

Τα πεπτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, του λεπτού και του παχέος εντέρου, καταλαμβάνουν την κοιλιακή κοιλότητα. Λοιμώξεις, φλεγμονή, όγκοι ή άλλες ανωμαλίες κοιλιακών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο κοιλιακό άλγος.



Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου είναι χρόνιες, υποτροπιάζουσες διαταραχές που επηρεάζουν το λεπτό έντερο και το κόλον. Δύο παραλλαγές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, συνήθως προκαλούν επεισοδιακό, χρόνιο άλγος. Το μοτίβο του πόνου αντικατοπτρίζει το επίπεδο της δραστηριότητας της νόσου και τους τομείς στους οποίους εμπλέκεται το έντερο. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει χαρακτηριστικά το κόλον και το ορθό. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του πεπτικού σωλήνα, με το λεπτό έντερο συχνά να εμπλέκεται σ’ αυτή την κατάσταση.

Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη, επίσης γνωστή και ως εντεροπάθεια που προκύπτει από την ευαισθησία στη γλουτένη, είναι μια διαταραχή του λεπτού εντέρου, στην οποία η κατάποση τροφών που περιέχουν γλουτένη προκαλούν επιθετική ανοσολογική απόκριση. Οι απορροφητικές δομές του λεπτού εντέρου μπορεί να υποστούν βλάβη και να οδηγήσουν σε σημαντικά μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Το κοιλιακό άλγος και τα αέρια ή η απώλεια βάρους και το φούσκωμα είναι κάποια από τα συμπτώματα. Οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι, περιέχουν γλουτένη, όπως και ορισμένα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα και βιταμίνες. Η πλήρης κατάργηση των τροφών που περιέχουν γλουτένη επιτρέπει την επούλωση της εντερικής βλάβης και την αποκατάσταση της κανονικής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Χρόνια παγκρεατίτιδα
Η επίμονη φλεγμονή του παγκρέατος με ταυτόχρονη καταστροφή των ιστών των οργάνων, καθορίζει τη χρόνια παγκρεατίτιδα. Ένα χρόνιο, σοβαρό κοιλιακό άλγος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με μελέτη του 2007, η κατάχρηση οινοπνεύματος ευθύνεται για περίπου το 70% των περιπτώσεων χρόνιας παγκρεατίτιδας. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν αυτοάνοση νόσο, κυστική ίνωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πρωτοπαθή χολική κίρρωση και όγκους στο πάγκρεας ή κοντά σ’ αυτό. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της πάθησης.

Χρόνια χολοκυστίτιδα
Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις πόνου της χοληδόχου κύστης σε άτομα με πέτρες στη χολή μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια χολοκυστίτιδα. Η φλεγμονή προκαλεί σημάδια (ουλές) στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης και συρρίκνωση του οργάνου. Οι επιθέσεις πόνου της χοληδόχου κύστης συνήθως στην πάνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς, υποδηλώνουν χρόνια χολοκυστίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία και κοιλιακή ευαισθησία, αλλά ο πυρετός απουσιάζει χαρακτηριστικά. Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης παραμένει η οριστική θεραπεία για τη χρόνια χολοκυστίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου