...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη

Προβολές άρθρου web page counter

Οι άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καρδιά, τον εγκέφαλο ακόμα και το δέρμα τους, όργανα που πρέπει να παραμείνουν υγιή, προκειμένου να προληφθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνα τα όργανα του σώματος που παραμένουν στη «σκιά» και μοιάζουν να μην είναι τόσο σημαντικά, όπως για παράδειγμα η χοληδόχος κύστη;

Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν τρέχει τίποτα αν δεν δώσουμε σημασία σ’ αυτά τα όργανα, όμως, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά.

Τι κάνει η χοληδόχος κύστη
Η χοληδόχος κύστη ή χολή είναι ένας μικρός σάκος που αποθηκεύει πεπτικό υγρό (χολή) από το ήπαρ και βρίσκεται ακριβώς από κάτω του.
Η χολή κυκλοφορεί αυτό το υγρό μέσω του κυστικού πόρου στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει να διασπαστούν οι τροφές που τρώμε, ιδιαίτερα οι λιπαρές τροφές.

Τυπικά η χοληδόχος κύστη δεν προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα ή πολλή ανησυχία, αλλά αν κάτι επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή του υγρού από αυτή, ένας αριθμός προβλημάτων μπορεί να προκύψει και να έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσει.

Τι μπορεί να πάει στραβά
Μερικά κοινά προβλήματα της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 Χολόλιθοι (χολολιθίαση). Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία μικρές πέτρες, ή μερικές φορές μεγαλύτερες, αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκαλέσει πόνο που είναι γνωστός ως κολικός της χολής αλλά περίπου το 90% των ατόμων με χολόλιθους δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα χολολιθίασης ζουν με αυτά για μια σειρά ετών. Για άγνωστους λόγους, αν έχετε πέτρες στη χολή περισσότερα από 10 χρόνια, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα.

Κολικός της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από τα επεισόδια πόνου που προκαλεί η απόφραξη του κυστικού πόρου, λόγω των χολόλιθων. Η χοληδόχος κύστη συσπάται βίαια και σταθερά προκαλώντας σοβαρό πόνο. Οι κολικοί της χοληδόχου κύστης συνήθως διαρκούν μόνο μία ή δύο ώρες. Μπορούν να επαναληφθούν με ακαθόριστη συχνότητα, συνήθως κάποια χρόνια μετά.

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα). Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκληθεί από πέτρες στη χολή, υπερβολική χρήση αλκοόλ, λοιμώξεις, όγκους που προκαλούν συσσώρευση του πεπτικού υγρού. Η πιο συχνή αιτία της χολοκυστίτιδας, ωστόσο, είναι οι χολόλιθοι. Το σώμα μπορεί να αντιδράσει με τον ερεθισμό των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης, που μπορεί να πρηστεί και να πονάει. Τα επεισόδια της φλεγμονής μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες. Ο πυρετός, επίσης, δεν είναι ασυνήθιστος. Περίπου στο 20% των περιπτώσεων η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης οφείλεται στη ροή της χολής στον γαστρεντερικό σωλήνα (έντερο), γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από τα εντερικά βακτήρια. Περιστασιακά συμβαίνει ρήξη της χοληδόχου κύστης, γεγονός που απαιτεί χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης. Εάν υποπτεύεστε επεισόδιο χολοκυστίτιδας, θα πρέπει να πάρετε ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα αν είναι παρών και ο πυρετός.

Δυσλειτουργική χολή ή χρόνια νόσος της χοληδόχου κύστης. Εδώ, η χοληδόχος κύστη μπορεί εξαιτίας των χολόλιθων να γίνει άκαμπτη και να αποκτήσει ουλές από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια της φλεγμονής. Τα συμπτώματα είναι πιο σταθερά και συμπεριλαμβάνουν φούσκωμα της κοιλιάς, δυσπεψία και αύξηση αερίων. Η χρόνια διάρροια είναι ένα συχνό σύμπτωμα, συνήθως μετά τα γεύματα μέχρι και 10 φορές την ημέρα.

Συμπτώματα προβλημάτων της χοληδόχου κύστης
Τα ειδικά συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της κατάστασης, αν και πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των διαφόρων τύπων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης. Αλλά τα περισσότερα συμπτώματα ξεκινούν με πόνο στην άνω κοιλιακή περιοχή, είτε πάνω δεξιά είτε στη μέση.

Παρακάτω είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που υποδηλώνουν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.

• Σοβαρό κοιλιακό άλγος

• Ο πόνος που μπορεί να εκτείνεται κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη προς τα πίσω

• Ο πόνος που επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδιαίτερα λιπαρού γεύματος

• Ο πόνος που μοιάζει ασαφής ή αιχμηρός

• Ο πόνος που αυξάνεται όταν εισπνέετε βαθιά

• Ο πόνος στο στήθος

• Η καούρα, δυσπεψία και τα υπερβολικά αέρια

• Αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά

• Εμετός, ναυτία, πυρετός

• Ρίγη

• Μαλακή κοιλιά, ιδιαίτερα στο άνω δεξί τεταρτημόριο.

• Ικτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)

• Ασυνήθιστο χρώμα κοπράνων, συνήθως ανοιχτόχρωμα

Μερικά προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως απλοί χολόλιθοι που δεν φράζουν τον κυστικό πόρο συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Συχνότερα αποκαλύπτονται μέσω μιας ακτινογραφίας που γίνεται για να διαγνώσει κάποια άλλη κατάσταση. Μπορεί ακόμα να ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης στην κοιλιακή χώρα.

Η χοληδόχος κύστη δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που θα προκαλέσει πόνο. Εάν εντοπίσετε συμπτώματα προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια διάγνωση και για έγκαιρη θεραπεία, ώστε να αρχίσει πάλι το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου