...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Οσφυαλγία και Χειροπρακτική, πως συνδέονται μεταξύ τους;

Προβολές άρθρου website hits counter

Η λέξη οσφυαλγία προέρχεται από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), περιγράφει δηλαδή τους πόνους της μέσης. Οκτώ στους δέκα ενήλικες εμφανίζουν οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους.

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις είναι:

οι εργαζόμενοι σε γραφεία, λόγω της καθιστικής φύσης της εργασίας τους και επομένως της κακής στάσης του σώματός τους


οι εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες, που επιβαρύνουν συνήθως τη μέση τους

οι αθλητές, που διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο κακώσεων

οι ηλικιωμένοι με προβλήματα, λόγω στοιχείων εκφυλισμού στη σπονδυλική τους στήλη

Σε ποιο σημείο εμφανίζεται ο πόνος και πως μπορούμε να τον προλάβουμε;

Ο πολύ δυνατός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από την μέση αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού ή ακόμα και κάτω από τα γόνατα. Είναι επίσης σύνηθες να μουδιάζουν τα δάκτυλα των ποδιών.

Η στάση του σώματος και ο τρόπος που κινούμαστε στην καθημερινή μας ζωή έχουν μεγάλη σημασία στην πρόληψη των πόνων της μέσης. Στην καθημερινότητα μας συχνά κάνουμε κινήσεις επιβαρύνοντας πολλές φορές την μέση μας. Η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί, μετά από μία απότομη κίνηση, από μία προσπάθεια να σηκώσουμε βάρος, όταν μένουμε όρθιοι για πολύ ώρα ή καθισμένοι στην ίδια στάση.

Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε:
Πως καθόμαστε: όταν καθόμαστε η μέση πιέζετε, γι αυτό φροντίζουμε το κάθισμα που χρησιμοποιούμε να στηρίζει την μέση. Αν χρειαστεί, τοποθετούμε ένα μαξιλαράκι στην καμπύλη της μέσης. Η καθιστή θέση πρέπει να διακόπτεται κάθε μία ή δύο ώρες ώστε να στεκόμαστε όρθιοι, να εκτείνουμε τον κορμό μας προς τα πίσω 5-6 φορές και να περπατάμε για λίγα λεπτά.
Πως στεκόμαστε: Πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη ορθοστασία. Όταν χρειαστεί να μείνουμε όρθιοι για πολύ ώρα, αποφεύγουμε την στάση προσοχής και προτιμάμε την στάση ανάπαυσης, προτάσσουμε το ένα πόδι μπροστά, έχοντας το ένα γόνατο ελαφρά λυγισμένο. Αποφεύγουμε σε αυτήν την περίπτωση τα παπούτσια με ψηλά τακούνια.
Πως σκύβουμε: Πάντα λυγίζοντας τα γόνατα και κρατώντας τον κορμό μας σε ευθεία στάση.
Όταν χρειαστεί να σηκώσουμε βάρος είναι βασικό να λειτουργούμε με τον παρακάτω τρόπο:
να στεκόμαστε κοντά στο αντικείμενο που θέλουμε να σηκώσουμε
να κρατάμε την μέση ίσια και να λυγίζουμε τα γόνατα για να το πιάσουμε
για να το σηκώσουμε να σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς και στην συνέχεια να τεντώνουμε τα γόνατα.
Πως βήχουμε και πώς φτερνιζόμαστε: Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορούν να προκαλέσουν οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας ή και υποτροπή μιας υπάρχουσας κατάστασης. Γι αυτό σηκωνόμαστε όρθιοι και ελαφρώς γέρνουμε προς τα πίσω.

Τι είναι η χειροπρακτική;
Η αγωγή της χειροπρακτικής περιλαμβάνει κυρίως απαλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων και στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις ''μπλοκαρισμένες'' αρθρώσεις και να απελευθερώσουν πιεσμένα νεύρα. Η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσετε μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, που είστε ακόμα σε οξεία φάση.

Συμπληρωματικά ο χειροπράκτης μπορεί να χρειαστεί να κάνει και κάποιες μυϊκές μαλάξεις, για να χαλαρώσει τυχόν μυϊκούς σπασμούς. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη κατάκλιση αδυνατίζει τους μύες και χειροτερεύει την ελαστικότητα του σώματος άρα μειώνει τις πιθανότητες για την μακροπρόθεσμη βελτίωσή σας. Είναι πιθανό ο χειροπράκτης να σας συστήσει μια ήπια μορφή άσκησης, για να διατηρήσετε την ελαστικότητα τω αρθρώσεων σας και γενικά την φυσική σας κατάσταση.

Πόσο διαρκεί η χειροπρακτική;
Όσο περισσότερο διάστημα είστε σε πόνο, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η αγωγή. Ο χειροπράκτης θα σας ενημερώσει για την πιθανή διάρκεια της καθώς και το πως θα μειωθούν οι πιθανότητες να το αντιμετωπίσετε ξανά. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, αλλά η χειροπρακτική αγωγή είναι αρκετά αποτελεσματική και σε χρόνιους πόνους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να καταφύγουμε στην βοήθεια της χειροπρακτικής;
Βασική προϋπόθεση είναι η ενόχληση, μικρή ή μεγάλη. Η Χειροπρακτική ενδείκνυται σε όλες τις φάσεις. Είτε ως ανακούφιση απ τον πόνο είτε ως θεραπεία της πάθησης. Οι συνεδρίες έχουν ως στόχο να ξαναβρεί πλήρως ο ασθενής την κινητικότητά του χωρίς ενοχλήσεις.

Αντιμετωπίζονται όλα τα είδη προβλημάτων μέσης με χειροπρακτική;
Η χειροπρακτική είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση καθώς βοηθάει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας, της δύναμης και στην αντίληψη της συμπεριφοράς της σπονδυλικής μας στήλης στις εκάστοτε στάσεις και κινήσεις.

Κέιμενο: Κοντογέωργος-Βλάχος Δημήτριος, Θεραπευτήριο Βλάχου, Εργαστήριο Χειροπρακτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου