...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι η κήλη;

Προβολές άρθρου website counter

Η κήλη είναι ένα “εξόγκωμα” που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος.

Που οφείλεται η δημιουργία της κήλης;

H βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και τα βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα οι βασικοί υπαίτιοι.


Οποιαδήποτε κατάσταση η οποία αυξάνει την πίεση εντός της κοιλίας, όπως ο έντονος βήχας (ιδίως στους καπνιστές), η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κήλης.

Συχνά ωστόσο, η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του κάθε ατόμου, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της, ακόμη και χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης; 

Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση μίας ήδη υπάρχουσας κήλης.

Διακόψτε το κάπνισμα: O χρόνιος βήχας, χαρακτηριστικός στους καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα: Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας εμφανίζουν και κήλη, λόγω της πίεσης που ασκούν στον εαυτό τους προκειμένου να ενεργηθούν.
Εάν έχετε ανάλογο πρόβλημα, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Αποφεύγετε τα βάρη: H άρση βαρέων αντικειμένων και η βαριά χειρωνακτική εργασία αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας κήλης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, λόγω της φύσης της δουλειάς σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη στις άλλες δραστηριότητές σας.

Γυμναστείτε: H άσκηση θα ενδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα, κάνοντάς το λιγότερο ευάλωτο απέναντι στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Τι προβλήματα δημιουργεί η κήλη;

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν και περιλαμβάνουν κυρίως ενόχληση, πόνο και τοπική διόγκωση. Αρχικά, το περιεχόμενο της κήλης μπορεί και επιστρέφει πίσω στην κοιλία (ανατάξιμη κήλη). Σε περίπτωση όμως που μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να αναταχθεί, προκαλείται μια επιπλοκή των κηλών που ονομάζεται περίσφιξη. Η επιπλοκή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του οργάνου που υπάρχει εντός της κήλης, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό (π.χ. νέκρωση εντέρου). Πρέπει να σημειωθεί πως μια κήλη με λίγα συμπτώματα δεν είναι πιο ακίνδυνη από μια κήλη με έντονα συμπτώματα. Επίσης, μια μικρή σε μέγεθος κήλη είναι πιο πιθανό να εμφανίσει περίσφιξη σε σχέση με μια μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά (δεν πρέπει να τηρείται στάση αναμονής).

Πως αντιμετωπίζεται μια κήλη;

O βασικός τρόπος αντιμετώπισης της κήλης, από τη στιγμή που θα διαγνωστεί, είναι η χειρουργική επέμβαση, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικός ή άλλος τρόπος. H επέμβαση δεν έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κήλη, αλλά να αναταχθεί, να επιστρέψει δηλαδή στη θέση του το όργανο που προβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου