...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Κολποσκόπηση

Προβολές άρθρου free counter

Τι είναι;

Είναι μια διαγνωστική εξέταση του εσωτερικού του κόλπου (συνηθέστερα του τραχήλου της μήτρας) με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου, του κολποσκόπιου.

Το κολποσκόπιο είναι ουσιαστικά ένα μικροσκόπιο με 2 φακούς υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να μεγεθύνουν την προς εξέταση περιοχή έως και 60 φορές του αρχικού της μεγέθους.

Κάποια πιο εξελιγμένα κολποσκόπια έχουν ενσωματωμένη κάμερα, μέσω της οποίας ο γιατρός μπορεί να παρακολουθήσει το εσωτερικό του κόλπου σε κάποιο monitor.

Περιγραφή διαδικασίας


Η εξέταση πραγματοποιείται στην ειδική γυναικολογική καρέκλα. Η εξεταζόμενη βρίσκεται σε ύπτια θέση με τα πόδια της να βρίσκονται τοποθετημένα στα πλαϊνά στηρίγματα της καρέκλας. Για να χωριστούν τα τοιχώματα του κόλπου χρησιμοποιείται ένα όργανο μιας χρήσης που ονομάζεται κολποδιαστολέας. Στη συνέχεια τοποθετείται το κολποσκόπιο για την εξέταση του εσωτερικού του κόλπου. Αφού γίνει καθαρισμός της περιοχής με ορό για την απομάκρυνση της βλέννας, χρησιμοποιείται είτε οξικό οξύ ή Lugol σε συνδυασμό με φίλτρα χρώματος, για να διακρίνουμε τις παθολογικές περιοχές του τραχήλου. Ο γιατρός αφαιρεί ένα δείγμα ιστού (βιοψία) από αυτές τις περιοχές, το οποίο τοποθετείται σε ένα δοχείο με συντηρητικό και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση και οριστική διάγνωση του βαθμού της παθολογικής κατάστασης της ασθενούς. Η κολποσκόπηση είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση. Ίσως να αισθανθείτε ένα ελαφρύ κάψιμο μετά την επάλειψη του τραχήλου με το διάλυμα οξικού οξέως. Κατά την αφαίρεση του δείγματος ιστού, ενδέχεται να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα.

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία πριν την εξέταση. Ένα 24ώρο πριν την εξέταση δεν πρέπει να έχει προηγηθεί:

σεξουαλική επαφή.

πλύσιμο της περιοχής.

Επιπτώσεις

Μία πιθανή επίπτωση, μετά από τη λήψη βιοψίας, είναι η ύπαρξη μικρού βαθμού κολπικής αιμορραγίας για μια εβδομάδα περίπου. Επίσης η περιοχή της βιοψίας γίνεται πιο ευαίσθητη και συνίσταται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής, εσωτερικής πλύσης και χρησιμοποίησης tampon για μια βδομάδα, για την αποφυγή των ερεθισμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν η αιμορραγία έντονη, διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, ή παρουσιασθούν σημεία φλεγμονής, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;

Συνήθως πραγματοποιείται μετά το Test Παπανικολάου (Παπ) ή αν ο γιατρός διαπιστώσει κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση. Μερικές ακόμα από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κολποσκόπηση είναι κατά τη διάγνωση: HPV λοίμωξης Κονδυλωμάτων Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Ατυπίας πλακωδών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου