...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Προβολές άρθρου free hit counter

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια επέρχεται όταν τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν το αίμα, με αποτέλεσμα άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού και πλεονάζοντα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα.

Δυο στις τρεις περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη (ζάχαρο) ή στην αρτηριακή υπέρταση.

Άλλες παθήσεις που επηρεάζουν/βλάπτουν τα νεφρά είναι:


Σπειραματονεφρίτιδα: ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στις δομικές μονάδες φιλτραρίσματος του νεφρού (σπειράματα). Η σπειραματονεφρίτιδα είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Κληρονομικές ασθένειες όπως είναι η πολυκιστική νόσος των νεφρών που προκαλεί σχηματισμό μεγάλων κύστεων στα νεφρά και κατασροφή το υγιούς παρακείμενου νεφρικού ιστού.

Δυσπλασίες που ξεκινούν απ’οταν το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί μια στένωσητου ουροποιητικού σωλήνα που να εμποδίζει την φυσιολογική εκροή των ούρων, με αποτέλεσμα τα ούρα να παλινδρομούν προς το νεφρό προκαλώντας λοιμώξεις και βλάβη του υγιούς νεφρικού παρεγχύματος.

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο ερυθυματώδης λύκος.

Αποφραξη του ουροποιητικού σωλήνα από πέτρες στα νεφρά, όγκο ή διόγκωση του προστάτη στους άντρες.

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να μην εμφανίσουν κάποια συμπτώματα μέχρις ότου η νεφρική νόσος προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε τα κάτωθι:

Αίσθημα κόπωσης και μειωμένη ενεργητικότητα
Αδυναμία συγκέντρωσης
Μειωμένη όρεξη
Διαταραχές ύπνου
Ξηρό δέρμα, αίσθημα φαγούρας
Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι
Πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών, ιδιαίτερα το πρωί
Μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας
Συχνοουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχει 5 στάδια. Στο 5ο στάδιο, γνωστό και ως νεφρική ανεπάρκεια ή νεφροπάθεια τελικού σταδίου, η νεφρική λειτουργία έχει περιορίστεί στο 10-15% της φυσιολογικής.

Η νεφροπάθεια τελικού σταδίου συνήθως εμφανίζεται μετά από χρόνια υποκείμενης νεφρικής ανεπάρκειας. Λιγότερο συχνή είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας των νεφρών, συνήθως σε νοσηλευόμενους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου να λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης των νεφρών, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη ζωή.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, είναι η κάθαρση εκτός και αν ο γιατρός θεωρήσει πως είστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση νεφρού. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα χρειαστείτε κάθαρση, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Η κάθαρση διατηρεί το σώμα σε ισορροπία, απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα, το αλάτι και τα πλεονάζοντα υγρά, αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους στο σώμα και βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν δυο κύριες επιλογές κάθαρσης που μπορείτε να επιλέξετε βασιζόμενοι στον τρόπο ζωής που προτιμάτε και τις συνυπάρχουσες παθήσεις σας:
η αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου