...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι η τραχηλίτιδα?

Προβολές άρθρου web page counter

Η τραχηλίτιδα είναι μια λέξη που φοβίζει τις γυναίκες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή φλεγμονή του τραχήλου. Δυστυχώς σπάνια μπαίνει κάποιος στον κόπο να τις ενημερώσει για το τι σημαίνει αυτό.

Η κατάληξη «-ίτιδα» σημαίνει φλεγμονή ενός συγκεκριμένου οργάνου. Για παράδειγμα: κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου, κυστίτιδα αντίστοιχα της ουροδόχου κύστης κ.ο.κ..

Συνήθως την βρίσκουμε τυχαία στο τεστ Παπ ή καμιά φορά την αναγνωρίζουμε κλινικά στην εξέταση όταν ο τράχηλος εμφανίζει σημεία φλεγμονής.


Το εύρημα λοιπόν τραχηλίτιδας στο παπ σημαίνει ότι ο κυτταρολόγος ή ο γυναικολόγος διέγνωσε κάποιες αλλαγές στα κύτταρα που υποδηλώνουν μια τοπική φλεγμονή του τραχήλου.

Δεν χρειάζεται να γίνει βιοψία ή κολποσκόπηση παρά μόνο εάν ο κυτταρολόγος τα κρίνει απαραίτητο ή έχουμε μια χρόνια τραχηλίτιτδα που δεν υποχωρεί με αντιβίωση.

Εάν δεν είναι εμφανές στο παπ ποιός μικροοργανισμός προκαλεί την βλάβη, τότε πρέπει να κάνουμε καλλιέργεια τραχηλικού και κολπικού υγρού και εν συνεχεία αντιβιόγραμμα για να δώσουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία. Σε αρκετές περιπτώσεις υπεύθυνοι είναι μικροοργανιμοί που απαιτούν τη θεραπεία και των δύο συντρόφων προκειμένου να μην υπάρξει επαναμόλυνση και υποτροπή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί ακόμα και στην περίπτωση που το μικρόβιο δεν ανήκει στην κατηγορία των αυστηρά σεξουαλικά μεταδιδόμενων.

Με λίγα λόγια αν βρεθεί τραχηλίτιδα, γίνουν καλλιέργειες και δοθεί η κατάλληλη θεραπεία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Παλαιότερα οι γυναικολόγοι προέβαιναν σε διαδικασίες καταστροφής της εξωτερικής επιφάνειας του τραχήλου με διάφορους τρόπους: κρυοπηξία, διαθερμία, εξάχνωση με laser. Σήμερα είναι παραδεκτό ότι πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες θεραπείες, οι οποίες προκαλούν βλάβη στον τράχηλο χωρίς δυνατότητα βιοψίας και ιστολογικής διάγνωσης και κυρίως χωρίς γνώση του βάθους της βλάβης που προκαλούμε.

Δεν υπάρχει λοιπόν ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τις γυναίκες που έχουν τραχηλίτιδα, εάν βεβαίως αυτή δεν συνοδεύεται από άλλα ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου. Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της και να μην προβαίνει σε αυτοσχέδιες θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου