...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Προλακτίνωμα

Προβολές άρθρου page counter

Κλινικά χαρακτηριστικα

Η διάγνωση των προλακτινωμάτων στις γυναίκες γίνεται ενωρίτερα απ΄ ότι στους άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία περισσοτέρων μικροπρολακτινωμάτων (<10 εκ.) στις γυναίκες ενώ στους άνδρες γίνονται συνήθως αντιληπτά όταν μεγαλώσουν και γίνουν μακροπρολακτινώματα (≥ 10 εκ.). 

Η ανωτέρω διαφορά οφείλεται στο ότι η παρουσία αυξημένης παραγωγής προλακτίνης γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή στις γυναίκες, διότι προκαλεί ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού κύκλου, γαλακτόρροια (παρουσία λευκού εκκρίματος από τους μαστούς) και υπογονιμότητα.
Αντίθετα στους άνδρες συνήθως οι εκδηλώσεις που τους ωθούν στο γιατρό είναι οι διαταραχές των οπτικών πεδίων που εμφανίζονται όταν μεγαλώσει πολύ το προλακτίνωμα και λιγότερο συχνά  η στυτική δυσλειτουργία παρά το γεγονός ότι αυτή εκδηλώνεται ενωρίτερα.

Αν το προλακτίνωμα αναπτυχθεί πριν την εφηβεία, ενδεχομένως να προκαλέσει πρωτοπαθή αμηνόρροια (όταν δηλαδή δεν έχει ξεκινήσει η έμμηνος ρύση). Στις αναπτυγμένες γυναίκες, το 15-20% των περιπτώσεων δευτεροπαθούς αμηνόρροιας (δηλαδή ενώ η περίοδος ξεκίνησε κανονικά στην εφηβεία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διακόπηκε) οφείλεται σε προλακτίνωμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων της PRL. Όταν τα επίπεδα είναι μεγαλύτερα του 200 ng/ml τότε η διάγνωση είναι σχεδόν σίγουρη. Αντίθετα όταν είναι από 30 έως 200 ng/ml θα πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση με άλλες αιτίες που επίσης αυξάνουν τα επίπεδα της PRL (π.χ. στρες, κύηση, λήψη ορισμένων φαρμάκων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ερεθισμός των θηλών).

Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση των προλακτινωμάτων χορηγούνται αγωνιστές της ντοπαμίνης όπως η καμπερργολίνη. Στο 80-90 % των περιπτώσεων αυτή η φαρμακευτική αγωγή θα προκαλέσει συρρίκνωση του μεγέθους του αδενώματος και υποχώρηση της υπερπρολακτιναιμίας. Υπάρχουν ωστόσο κάποια ανθεκτικά προλακτινώματα που χρήζουν χειρουργική αντιμετώπιση με διασφηνοειδική εξαίρεση.
Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου