...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Μυκητιασικές Λοιμώξεις Κεντρικου Νευρικού Συστήματος

Προβολές άρθρου website page view counter

Καντιντίαση: ευκαιριακή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που φυσιολογικά σαπροφυτεί στο γυναικείο γεννητικό σύστημα, στο στόμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Παθογόνος γίνεται όταν υπάρχει
α)έκπτωση ανοσολογικής ικανότητας,
β) όπου ο πολλαπλασιασμός του δεν αναστέλλεται από τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού.

Παρατηρείται κυρίως:


Mακρά λήψη ευραίος φάσματος αντιβιοτικών ή στεροειδών
Σακχαρώδης διαβήτης
Ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών
Τραύματα ή εγκαυματα
Ανασοκοταστολή
Παροχετευτικές συσκευές ή καρδιακές βαλβίδες
Η προσβολή του ΚΝΣ γίνεται αιματογενώς ή κατά συνέχεια ιστού (στόμα, ώτα). Κλινικά εκδηλώνεται με μηνιγγίτιδα ή αποστήματα. (Κεφαλαλγία, πυρετός, διανοητική σύγχυση, επιληπτική κρίση).

Τα ευρήματα από το ΕΝΥ είναι μη διαγνωστικά, οι ειδικές χρώσεις για μύκητες είναι θετικές στο 50%. Σε περίπτωση παρεγχηματικής βλάβης, η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η βιοψία.

Η θεραπεία είναι δύσκολή, με θνητότητα που φτάνει το 80%. Θεραπεία εκλογής που μειώνει τη θνητότητα στο 40% είναι η ενδοφλέβια χορήγηση αμφοτερικίνης β σε συνδυασμό με φθοριοκυτοκίνη.

Ασπεργίλλωση: ευκαιριακή λοίμωξη από μύκητα που συνήθως προσλαμβάνεται με την εισπνοή. Κατά την είσοδο στον οργανισμό αποικίζει αναπνευστικό σύστημα, παρραρίνιους κόλπους, οστά βάσης κρανίου, μήνιγγες και εγκέφαλο.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

Ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών
Σακχαρώδης διαβήτης
Λευχαιμία
Φυματίωση
Παρατεταμένη λήψη ναρκωτικών
Ανοσοκαταστολή
Η προσβολή του ΚΝΣ εμφανίζεται υπο μορφή κοκκιωμάτων και αποστημάτων. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει κεφαλαλγία, επιληπτική κρίση και εστιακά νευρολογικά ελλείμματα.

Η εργαστηριακή διερεύνηση, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι υπο βοηθητικά μέσα, η τελική διάγνωση τιθεται με βιοψία παθολογικού ιστού.

Η θεραπεία συνιστάται στη χειρουργική αφαίρεση η στερεοτακτική παροχέτευση της κοιλότητας του μύκητα και ενδοφλέβια χορήγηση αμφοτερικίνης β, κακή πρόγνωση.



Γρηγοριος Κεσιδης

 Νευροχειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου