...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η συζήτηση με τους εφήβους για το σεξ -Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς

Προβολές άρθρου free hit counter
Η συζήτηση με τους εφήβους για το σεξ -Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείςΟι γονείς που συζητούν με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας για το ασφαλές σεξ, είναι πολύ πιθανό να επιδράσουν θετικά ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν είναι σίγουροι για το κατά πόσο το μήνυμά τους έχει μεταδοθεί. Αυτό φαίνεται ότι έχει πιο έντονη ισχύ στις έφηβες που συζητούν με τις μητέρες τους.

Ερευνητές από τη βόρειο Καρολίνα των ΗΠΑ εξέτασαν 52 σχετικά επιστημονικά άρθρα, τα οποία είναι αποστάγματα τριακονταετούς έρευνας όπου συμμετείχαν πάνω από 25.000 έφηβοι.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επικοινωνία γονέα-εφήβου σχετικά με το σεξ είχε μια μικρή, αλλά σημαντική θετική επίδραση στην υιοθέτηση ασφαλών σεξουαλικών συμπεριφορών, αυξάνοντας την πιθανότητα χρήσης προφυλακτικού ή αντισυλληπτικών μεθόδων. Η συσχέτιση ήταν πιο ισχυρή για τα κορίτσια και για τους εφήβους που συζητούσαν τα σεξουαλικά ζητήματα με τη μητέρα τους
Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η συζήτηση γονέα-εφήβου γύρω από το σεξ, συνιστά έναν προστατευτικό παράγοντα για τους νέους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που τα δεδομένα από επίσημους φορείς λένε πως το 47% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ έχουν κάνει σεξ τουλάχιστον μια φορά και το 1/3 είναι σεξουαλικά ενεργοί. Τα μισά από τα νέα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων διαγιγνώσκονται σε νέα άτομα ηλικίας 15-24. Παράλληλα, ενώ οι εφηβικές κυήσεις έχουν μειωθεί, φτάνουν ακόμα τις 600.000 ανά έτος.

Η σχετική έρευνα έχει περισσότερο επικεντρωθεί στην επίδραση που έχουν οι γονείς στην καθυστέρηση της έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων. Οι ειδικοί, όμως, ισχυρίζονται ότι οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική τους υγεία.

Πολύ συχνά οι συζητήσεις αυτές είναι δύσκολο να αρχίσουν και αρκετά άβολο να συνεχιστούν. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν στους γονείς τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να αποφύγουν.

Πρέπει η συζήτηση να ξεκινά νωρίς

Τα παιδιά αρχίζουν να ρωτούν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα όταν είναι 6 ή 7 ετών και αρχίζουν να λαμβάνουν σχετικά ερεθίσματα από τη τηλεόραση, το διαδίκτυο και το σχολείο. Οι γονείς είναι σημαντικό να απαντούν τις ερωτήσεις, αλλά με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία. Αν η συζήτηση για το σεξ ξεκινήσει από νωρίς, τότε δε θα είναι θέμα ταμπού και δε θα προκαλεί αμηχανία αργότερα όταν το παιδί μεγαλώσει. Οι ειδικοί επίσης βασισμένοι σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν μήπως και η συζήτηση για το σεξ αφυπνίσει τη σεξουαλική επιθυμία των παιδιών.

Πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς

Οι μελέτες γύρω από τη σεξουαλικότητα δίνουν συνεχώς νέες χρήσιμες πληροφορίες. Οι γονείς λοιπόν οφείλουν πριν μιλήσουν στα παιδιά τους να ενημερώνονται σχετικά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις νέες μεθόδους αντισύλληψης. Σήμερα υπάρχουν υπεύθυνα sites που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ασφαλές σεξ. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν υγιεινές σεξουαλικές συμπεριφορές.
Δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν για τις προσωπικές τους αξίες και πεποιθήσεις. 
Είναι όμως σημαντικό να αφήσουν τα παιδιά ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους.

Πρέπει οι συζητήσεις για το σεξ να έχουν συνέχεια
Δεν πρόκειται για συζήτηση μιας μόνο φοράς. Τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από μηνύματα σεξουαλικής φύσης και οι γονείς μπορούν να τα αξιοποιήσουν για μια δημιουργική συζήτηση, η οποία θα συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία και θα αποσκοπεί στην υιοθέτηση υγιεινών επιλογών.

Δεν πρέπει να φοβούνται την αμηχανία

Είναι φυσιολογική αφού κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί να μιλάει για τη σεξουαλικότητα. Από τη στιγμή όμως που οι γονείς είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα παιδιά, η συζήτηση πρέπει να λαμβάνει χώρα ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες.

Δεν πρέπει να είναι επικριτικοί ή τιμωρητικοί

Εάν κάτι συμβεί ο έφηβος πρέπει πάντα να ξέρει πως μπορεί να στραφεί στους γονείς του για υποστήριξη. Η σεξουαλικότητά τους είναι δική τους υπόθεση, αλλά οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να δίνουν ακριβείς πληροφορίες χωρίς να επικρίνουν ή να τρομοκρατούν. Φυσικά μπορούν να εκφράσουν στα παιδιά τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια τους. Η προσέγγιση μπορεί να είναι όμοια με αυτή που συστήνεται στην περίπτωση της κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούν να πουν στο παιδί ότι δε συμφωνούν με το να πίνει ένας έφηβος στα πάρτι, αλλά και να τονίσουν ότι αυτό που πραγματικά δε θέλουν είναι κάποιος να οδηγήσει αυτοκίνητο υπό την επήρεια αλκοόλ. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά πάντα κάνουν πράγματα με τα οποία οι γονείς δε συμφωνούν. Είναι σημαντικό οι γονείς να επισημαίνουν ότι εμπιστεύονται την κρίση του παιδιού τους, αλλά και ότι γνωρίζουν ότι θα έρθει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις όπου θα χρειαστεί βοήθεια. 

Δεν πρέπει ποτέ να ρωτούν άμεσα τους εφήβους σχετικά με τη σεξουαλική του δραστηριότητα

Είναι καλύτερη η ερώτηση «Ξέρεις που μπορείς να προμηθευτείς αντισυλληπτικά ή προφυλακτικά;» Με τον τρόπο αυτό δίνεται στο έφηβο να καταλάβει ότι οι υποκειμενικές του αποφάσεις είναι σεβαστές. Είναι απαραίτητο, ωστόσο να τονιστεί το ζήτημα της ασφάλειας και για αυτό η έμφαση οφείλει να δοθεί στη σχετική συζήτηση και όχι στη διερεύνηση της σεξουαλικής ζωής των εφήβων. Το πιο σημαντικό είναι οι έφηβοι να νιώθουν ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους με τις απορίες τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα και όχι σε κάποιο συνομήλικο ή μια μη αξιόπιστη διαδικτυακή πηγή.

Δεν πρέπει να μιλούν για τη δική τους σεξουαλική ζωή
Τα παιδιά δε θέλουν να γνωρίζουν ότι για τη σεξουαλική ζωή των γονιών τους ούτε για το τι έκαναν όταν ήταν έφηβοι. Είναι πολύ καλύτερο η συζήτηση να ξεκινήσει με την αναφορά σε ένα άρθρο που διάβασαν ή σε κάτι που είδαν στη τηλεόραση. 

Πηγή : zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου