...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Η ώρα της οθόνης: Πώς να βάλετε όρια χωρίς φωνές και κλάματα

Προβολές άρθρου website counter

Σίγουρα δεν νιώθουμε άνετα όταν το παιδί μας κολλάει πάνω σε μία οθόνη και αρχίζει τα παρακάλια τύπου «10 λεπτά ακόμη!» και σίγουρα νιώθουμε τύψεις όταν υποκύπτουμε και αφήνουμε να περνάει το δικό του.

Παλιότερα, οι γονείς φώναζαν μόνο για την τηλεόραση, τώρα εμείς, οι νεότεροι δεν ξέρουμε τι να πρωτοπεριορίσουμε. 


Τον υπολογιστή, το ipad ή το κινητό, που γίνεται προέκταση του χεριού τους; Κι όμως, όλοι έχουμε κάνει λίγο πολύ τα στραβά μάτια για να μπορέσουμε να πούμε ήρεμα δυο κουβέντες με τον σύντροφό μας χωρίς να μας διακόπτουν τα πιτσιρίκια ή θέλοντας να εξασφαλίσουμε απεγνωσμένα μερικά λεπτά ησυχίας.



Η ώρα της οθόνης: Πώς να βάλετε όρια χωρίς φωνές και κλάματα
Έχει συμβεί και θα ξανασυμβεί λογικά, ειδικά όταν υπάρχουν 2 ή και περισσότερα παιδιά στην οικογένεια. Είναι δύσκολη η θέση μας και σίγουρα δεν είναι μια κατάσταση που μπορούμε να χειριστούμε με τη σκέψη «άσπρο-μαύρο». Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας αποτρέπει απ΄το να θέσουμε κάποιους κανόνες στο τραπέζι, όπου όλοι θα είναι –το δυνατόν- ευχαριστημένοι.

Βάλτε πρόγραμμα

Πιστεύουμε ότι σίγουρα το έχετε προσπαθήσει, αν όχι εφαρμόσει. Όπως και με τον ύπνο, τα παιδιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούν να ακολουθήσουν. Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών δεν αποτελεί εξαίρεση! Πολλοί γονείς επιλέγουν ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη χρήση του ιντερνέτ ή της τηλεόρασης. Μπορεί να είναι 2 ώρες την ημέρα ή μπορεί να το απαγορεύουν τις καθημερινές και να το επιτρέπουν τα σαββατοκύριακα. Σημασία έχει, να υπάρχουν κάποιοι κανόνες και ένα είδος ρουτίνας που το παιδί θα ξέρει ότι πρέπει να ακολουθήσει. Σε μικρές ηλικίες, τα παιδιά τηρούν πιο εύκολα αυτούς τους κανονισμούς, όσο μεγαλώνουν όμως φέρνουν αντιρρήσεις και προσπαθούν να βρουν μικρά «παραθυράκια» για να τους αλλάξουν. Το μυστικό βρίσκεται στο να υποστηρίζετε τις αποφάσεις σας και να μην μπαίνετε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Μην φοβηθείτε να το κάνετε!

Ενθαρρύνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Ένας τρόπος να «ξεκολλήσουν» τα παιδιά από την οθόνη είναι να έχουν έναν άλλο τρόπο διασκέδασης. Δραστηριότητες είτε καλλιτεχνικές είτε αθλητικές θα βοηθήσουν το παιδί να βρει άλλους τρόπους διαφυγής από την ρουτίνα. Προσπαθήστε να εμφυσήσετε στο παιδί την επιθυμία για δημιουργικότητα και για παιχνίδι, γιατί αυτό αργότερα θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη ζωή του. Δεν χρειάζεται να γίνετε ο δικτάτορας που θα επιβάλλει πώς θα περνάει τον ελεύθερό του χρόνο. Βρείτε τι του αρέσει και βοηθήστε το να ασχοληθεί με αυτό. Με το να διαβάζετε βιβλία στο παιδί από μικρή ηλικία, για παράδειγμα,  το προτρέπετε  να τα αγαπήσει και να συνεχίσει να διαβάζει μεγαλώνοντας.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι για πολλά χρόνια ακόμα, θα αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Οι τρόποι διαχείρισης κάθε γονιού παραδειγματίζουν τα παιδιά. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα! Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ το κινητό ή τον υπολογιστή μπροστά του. Διαβάστε ένα βιβλίο χαλαρώνοντας στον καναπέ. Δείξτε ότι τον ελεύθερο σας χρόνο, μπορείτε να τον περάσετε απαγκιστρωμένη από την τεχνολογία. Πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσετε με την στάση σας, ότι την ώρα του φαγητού η παρουσία και η χρήση κινητών και tablet είναι απαγορευμένη, γιατί «κλέβει» χρόνο από την οικογένεια.

Μην δαιμονοποιείτε την τεχνολογία

 Η τεχνολογία δεν είναι ο εχθρός της παιδικής ηλικίας, όταν υπάρχουν όρια. Με το να προσπαθείτε να απομακρύνετε τα παιδιά από την εποχή τους, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε την δυσαρέσκειά τους και να ανοίξετε τον δρόμο για αντιδραστικές συμπεριφορές. Μιλήστε στο παιδί απλά και με παραδείγματα και εξηγήστε τη διαφορά της χρήσης από την κατάχρηση. Συζητήστε για τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση της οθόνης και εκφράστε την ανησυχία σας, χωρίς όμως να κινδυνολογείτε συνεχώς. Διδάξτε το μέτρο! Στη ζωή χρειάζεται ισορροπία και αυτό τα παιδιά το μαθαίνουν πρώτα από μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου