...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΦΟΒΙΕΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ

Προβολές άρθρου free website hit counter

Όλοι μας -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- κρύβουμε μέσα μας φόβους, ανασφάλειες  ή ακόμα και έμμονες ιδέες.

Κάθε άνθρωπος τρέμει και γονατίζει με το ενδεχόμενο ενός διαφορετικού συμβάντος και ίσως η φοβία του ενός για τον άλλο να είναι ασήμαντη και αντιστρόφως.  Όλοι, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καμία φοβία και καμία εμμονή δεν είναι ακατανίκητες. 

Όλοι οι φόβοι και όλες οι ανασφάλειες αντιμετωπίζονται αν υπάρχει θέληση πρώτα από όλα και ύστερα επιμονή και υπομονή.


Το παν είναι να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που μας φοβίζει- αγχώνει και κάνει τον οργανισμό μας να αντιδρά τόσο έντονα και κυρίως να αποδεχτούμε τον ίδιο το φόβο μας και να μην τον αποφεύγουμε.

Δεν πρέπει να αρνούμαστε τους φόβους και τις αδυναμίες μας αν θέλουμε να τα νικήσουμε, αλλά αντίθετα πρέπει να συμφιλιωθούμε μαζί τους και στη συνέχεια να ψάξουμε να βρούμε το σωστό τρόπο αντιμετώπισης ώστε να καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε. Τις περισσότερες φορές  η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η κατά μέτωπο  επίθεση.

Με πιο απλά λόγια, η καλύτερη λύση είναι να κοιτάξουμε το φόβο κατάματα, να έρθουμε αντιμέτωποι με τις φοβίες και τις ανασφάλειές μας και να τις καταπολεμήσουμε με δύναμη και βαθιές ανάσες ώστε να φτάσουμε στο σημείο να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας.

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να σε καταδιώκουν φόβοι και εμμονές και να μην μπορείς να ελευθερωθείς από αυτά. Το συναίσθημα του να νιώθεις ανήμπορος μπροστά σε κάποιες καταστάσεις και να κόβονται τα πόδια σου, να λυγίζεις ολόκληρος, να τρέμεις και να ιδρώνεις, να χάνεις τα λόγια σου, είναι στα αλήθεια καθηλωτικό και δυσκολεύει τη ζωή σου, ακόμα και σε απλές καθημερινές κινήσεις . Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσεις τους φόβους σου να σε νικήσουν αλλά αντίθετα πρέπει μόνη ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού να τους νικήσεις εσύ και να τους ξεπεράσεις.



Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να αποδεχτείς το φόβο σου, να μιλήσεις για αυτόν και να αποφασίσεις να τον πολεμήσεις. Το δεύτερο είναι να πραγματοποιήσεις την απόφασή σου και να το τολμήσεις – να τολμήσεις να έρθεις αντιμέτωπη μαζί του.

Αν αφήσεις το φόβο να σε ακολουθεί και δεν τον πολεμήσεις, μες στο μυαλό σου όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος, ενώ αν τελικά πάρεις την απόφαση και ξεκινήσεις να τον πολεμάς θα δεις ότι ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νόμιζες. Εξάλλου δεν μπορεί να γίνει τίποτα χειρότερο από αυτό που βιώνεις όλο αυτό το διάστημα που έχεις το φόβο μέσα σου και τον μεγεθύνεις. Πρέπει, λοιπόν,  να δείξεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου και να αρχίσεις να κάνεις αυτά που φοβάσαι μέχρι να σταματήσεις πλέον να τα φοβάσαι.

 Για παράδειγμα, αν φοβάσαι τους  κλειστούς χώρους και τα ασανσέρ, σταμάτα να τα αποφεύγεις και δοκίμασε για λίγα λεπτά να μπεις σε αυτούς με αγαπημένα πρόσωπα για να νιώθεις ασφάλεια ή σιγουριά. Μετά προσπάθησε να μπεις και μόνη. Το ίδιο και με το σκοτάδι ή τα ύψη. Αν πάλι είσαι μία από τους πολλούς που φοβούνται το αεροπλάνο και τις πτήσεις, πάρε ένα αγαπημένο πρόσωπο και ξεκίνα το πρώτο σου ταξίδι – κοντινό για αρχή. Με τον καιρό θα συνηθίσεις και τίποτα δε θα σου φαίνεται πια ακατόρθωτο ή τρομακτικό. Τα αρνητικά συναισθήματα και τα περίεργα συμπτώματα αν έχεις ψυχραιμία και ευχάριστη διάθεση και αν κάνεις θετικές σκέψεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να υποχωρούν.



Αν είσαι στην αρχή της προσπάθειάς σου να αντιμετωπίσεις ένα φόβο και νιώθεις ότι δεν μπορείς, αν αρχίσεις να παθαίνεις κρίσεις άγχους και πανικού, για παράδειγμα μέσα στον πολύ κόσμο, κάνε ένα μικρό διάλειμμα από ό, τι κάνεις, απομονώσου και αυτοσυγκεντρώσου (κάνε ένα είδος προσωπικού διαλογισμού). Προσπάθησε να φέρεις στο νου σου ευχάριστες και χαλαρωτικές σκέψεις και εικόνες. Κάθε φορά που κάτι σε κάνει να λυγίζεις και να έχεις κόμπους στο στομάχι ή να χάνεις τα λόγια σου και να τρέμεις, βρες έναν τρόπο που σε ηρεμεί και απομακρύνσου από την κατάσταση που σου προκαλεί δυσφορία. Στην προσπάθειά σου για την καταπολέμηση των φόβων σου καλό είναι πηγαίνεις αργά και σταθερά, βήμα βήμα και μέχρι εκεί που το αντέχεις. Κάθε φορά θα κάνεις ένα βήμα παραπάνω μέχρι να εξαλειφθεί τελείως ο φόβος σου.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις και να συνειδητοποιήσεις για να μην απογοητευθείς είναι πως οι φόβοι δεν μας εγκαταλείπουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν αρκεί μόνο η απόφαση για να τους διώξεις αλλά χρειάζεται και προσπάθεια. Χρειάζεται δύναμη εσωτερική και πολύ υπομονή και κυρίως χρειάζεται πίστη στον εαυτό μας. Γι αυτό και όταν βλέπεις πως έχεις κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση που επιθυμείς πρέπει να τον επιβραβεύεις και αντιθέτως αν δεν δεις σύντομα αποτέλεσμα δεν πρέπει ούτε να τα βάλεις με τον εαυτό σου ούτε να σταματήσεις τις προσπάθειες.



Τέλος, αν δεις πως παρά τις προσπάθειες και όλα όσα έχεις δοκιμάσει ο καιρός περνάει και οι φοβίες σου μένουν ακίνητες και σταθερές, αρνούμενες να σε «αποδεσμεύσουν», καλό θα ήταν να τις μοιραστείς με έναν ειδικό και με τη δική του βοήθεια, παρότρυνση και σωστή καθοδήγηση να τους πολεμήσεις στη ρίζα του και να τους νικήσεις οριστικά.

Να θυμάσαι ότι στην πραγματικότητα κανένας φόβος και καμία ανασφάλεια δεν έχουν τη δύναμη να σε καταδιώκουν για πάντα, παρά μόνο αν τους το επιτρέψεις εσύ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου