...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Περιεδρικό συρίγγιο. Η ενδοσκοπική χειρουργική -μονόδρομος- για μόνιμη αποκατάσταση

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι αδύνατη, κυρίως επειδή η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται στο πρωκτικό κανάλι. Η μέθοδος VAAFT είναι αναίμακτη, ανώδυνη και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος*

Υπάρχει οριστική λύση στην αποκατάσταση των περιεδρικών συριγγίων; Πόσο επώδυνη ή μη είναι η μέθοδος και ποια είναι τα αποτελέσματά της;

Το περιεδρικό (ή περιπρωκτικό) συρίγγιο είναι ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Ως κύρια αιτία δημιουργίας του είναι η απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Η απόφραξη αυτή οδηγεί σε φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος. Στατιστικά, περίπου το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο.

Πολύ πιθανόν ένα συρίγγιο να σχετίζεται και με νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμοί, φυματίωση, κακοήθειες ή εκκολπωματίτιδα. Στα συμπτώματα του αποστήματος περιλαμβάνονται πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση στο δέρμα στην περιοχή του πρωκτού.

Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη πάθηση βρίσκεται σε αυξητικό ρυθμό, παρότι οι   αιμορροΐδες έχουν την υψηλότερη νοσηρότητα μεταξύ των ορθοπρωκτικών ασθενειών. Η νόσος «προτιμά» κυρίως τα παιδιά και τους νέους άνδρες, διότι αυτές οι δύο κατηγορίες πληθυσμού έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 10 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο σε ασθενείς με νόσο Crohn, η συχνότητα εμφάνισης αγγίζει το 30-40% αυτών. Έχει παρατηρηθεί ότι το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να οδηγήσει, αν και εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και σε σηψαιμία.

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική
Η μέθοδος της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής είναι μονόδρομος για την οριστική, ριζική και μόνιμη αποκατάσταση. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι αδύνατη, κυρίως επειδή η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται στο πρωκτικό κανάλι, όπου υπάρχει υψηλότερη πίεση, η οποία εμποδίζει τη μολυσμένη περιοχή να αδειάσει.

Πρόκειται για τη Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT) ενδοσκοπική μέθοδο, η οποία απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης από το χειρουργό. 

Παρουσιάζει δε, σωρεία ωφελημάτων έναντι της κλασσικής χειρουργικής μεθόδου:
  • Είναι αναίμακτη
  • Είναι ανώδυνη
  • Δεν απαιτεί απεικονιστική εξέταση
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
  • Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα

Παράλληλα, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας μετά την υποβολή σε αυτήν, μιας και δεν προκαλεί βλάβη στους πρωκτικούς μύες. Επιπλέον, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Ο ρόλος της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης είναι καταλυτικός στη βελτίωση της υγείας και της καθημερινότητας. Η υγιεινή διατροφή, η σχολαστική καθαριότητα, η καλή λειτουργία του εντέρου και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας αποτελούν προϋπόθεση για την πρόληψη του περιεδρικού συριγγίου.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα, τον εξειδικευμένο χειρουργό. Η απόφαση για τα επόμενα βήματα της θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διαδικασία της διάγνωσης και όχι με την οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού. Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου,  από πολύ νωρίς εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID-19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου