Πριν γίνεις γονιός φαντάζεσαι ότι το παιδί σου κι εσύ θα πάθετε “έρωτα με την πρώτη ματιά” και η σχέση σας θα είναι όπως την πρώτη φορά που το πήρες αγκαλιά στο μαιευτήριο.
Δεν είναι πάντα πολύ εύκολο, να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, που είναι αυτός που θα σας φέρει και πιο κοντά, ειδικά όσο αυτό μεγαλώνει και πλησιάζουν τα χρόνια της εφηβείας.
Είναι πολύ σημαντικό όμως, να συνεχίσεις να προσπαθείς να χτίσεις την σχέση σας και να μην το βάζεις κάτω αν το παιδί «αντιστέκεται».
Προσχολική ηλικία
Σ’ αυτήν την ηλικία όλα τους φαίνονται καινούρια και ενθουσιάζονται με το παραμικρό. Είναι λοιπόν, πολύ ουσιώδες να μοιράζεσαι τον ενθουσιασμό τους.
Αν του αρέσει να παίζει με μπουρμπουλήθρες στο μπάνιο παίξε κι εσύ μαζί του. Αν θέλει να τσαλαβουτάει σε λακκούβες με νερό τσαλαβούτα κι εσύ. Όσο ανιαρή κι αν σου φαίνεται εσένα μια δραστηριότητα, το να την μοιράζεται μαζί σου, θα κάνει το παιδί να δει ότι ενδιαφέρεσαι.
Νήπιο μέχρι 3η Δημοτικού
Μόλις το παιδί πάει σχολείο, αρχίζει να αναπτύσσει τη γνωστική του λειτουργία και αποκτά μεγαλύτερες φυσικές ικανότητες. Κάνε πράγματα μαζί του κι άστο να σου δείξει τις νέες του δεξιότητες, όπως το να ισορροπεί στο μονόζυγο, να ψήνει μαζί σου γλυκά και φυσικά να διαβάζει. Ειδικά το διάβασμα δείχνει στο παιδί σου πως να είναι πιο ευγενικό, να εκτιμά την φιλία, το κάνει να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του.
4η και 5η Δημοτικού
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα. Αποκτούν επίσης και νέα χόμπι όπως κάποιο σπορ ή κάποιο μουσικό όργανο. Να πηγαίνεις στους αγώνες του για να το ενθαρρύνεις, αλλά και να πηγαίνετε μαζί σε συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις που θα του αρέσουν. Αυτή είναι και η ιδανική ηλικία για να αρχίσεις να συζητάς περισσότερο με το παιδί σου και για πιο περίπλοκα πράγματα. Είναι η κατάλληλη προετοιμασία για τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας.
Γυμνάσιο
Εδώ είναι που τα συναισθήματα αρχίζουν και μεγεθύνονται και οι ορμόνες παίρνουν “φωτιά”, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στη σχέση γονιού – παιδιού. Να επιμένεις να κάνετε πράγματα μαζί, αλλά να αφήνεις εκείνο να διαλέξει τι θα κάνετε. Να κάνεις συμφωνία με το παιδί σου ότι θα περνάτε 2-3 ώρες κάθε Σαββατοκύριακο μαζί και να μην το διαπραγματευτείς. Τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία συνηθίζουν να ξεσπούν στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, οπότε μην πάρεις προσωπικά τα ξεσπάσματά αυτά.
Λύκειο
Αυτή η ηλικία λειτουργεί και ως μια πρόβα για την ενηλικίωση. Τα παιδιά ενδιαφέρονται πιο πολύ να αναπτύξουν σχέσεις με τους φίλους του παρά με τη μαμά και τον μπαμπά. Να δίνεις σημασία και στις πιο μικρές σας στιγμές, λοιπόν. Ξεκίνα μια συζήτηση όταν το πηγαίνεις κάπου με το αυτοκίνητο ή κανόνισε μια φορά τον μήνα να τρώτε μαζί πρωινό. Να κάνεις το χρόνο μαζί σου να μοιάζει σαν διασκέδαση και όχι σαν αγγαρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου