Μπορεί να είναι ένας διαξιφιστικός πόνος, σαν μαχαιριά. Μπορεί να είναι ένας θαμπός πόνος. Αργά ή γρήγορα, 8 στους 10 από εμάς θα εμφανίζουμε πόνο στην πλάτη.
Και οι μύθοι για τον πόνο στην πλάτη είναι πολλοί.
7 μύθοι για τον πόνο στην πλάτη
1. Μύθος: Δεν κάθεσαι ίσια
Το να καμπουριάζεις είναι κακό. Αλλά το να κάθεσαι πολύ ίσια και ακίνητα για μεγάλες περιόδους μπορεί επίσης να επιβαρύνει την πλάτη σου. Κάνε διαλείμματα μερικές φορές την ημέρα: Με τα πόδια σου στο πάτωμα, λύγισε την πλάτη σου ελαφρώς μπροστά. Ακόμα καλύτερα: Στάσου όρθια για κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα, ίσως ενώ μιλάς στο τηλέφωνο ή διαβάζεις.
2. Μύθος: Σηκώνεις βαριά πράγματα
Δεν έχει να κάνει το πόσο βαριά πράγματα σηκώνεις, είναι το πώς το κάνεις. Στάσου ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο. Χαμήλωσε, με την πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά. Ρίξε το βάρος στα πόδια σου για να σηκώσεις το φορτίο και στα χέρια σου για να το κρατήσεις κοντά στη μέση. Μην στρίβεις ή λυγίζεις το σώμα σου, διαφορετικά μπορεί να τραυματίσεις την πλάτη σου. (Φυσικά δεν πρέπει να σηκώνεις τίποτα που μπορεί να είναι πολύ βαρύ για εσάς.)
3. Μύθος: Η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη θεραπεία
Ναι, η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει έναν πρόσφατο τραυματισμό ή καταπόνηση που προκαλεί πόνο στην πλάτη. Αλλά μια ή δύο μέρες στο κρεβάτι μπορεί πραγματικά να το κάνει χειρότερο.
4. Μύθος: Ο πόνος προκαλείται από τραυματισμό
Η εκφύλιση του δίσκου, οι ασθένειες, οι λοιμώξεις, ακόμη και οι κληρονομικές παθήσεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πόνο στην πλάτη.
5. Μύθος: Είσαι αδύνατη, δεν πονάς
Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πόνο στην πλάτη. Τα άτομα που είναι πολύ αδύνατα, όπως εκείνοι με διατροφικές διαταραχές όπως είναι η ανορεξία, μπορεί να έχουν απώλεια οστικής μάζας. Είναι πιο πιθανό να έχουν κατάγματα και σπασμένους σπονδύλους.
6. Μύθος: Η άσκηση είναι κακή για τον πόνο στην πλάτη
Η τακτική άσκηση αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη. Και οι γιατροί μπορεί να συστήσουν άσκηση σε άτομα που έχουν τραυματίσει πρόσφατα τη μέση τους. Συνήθως ξεκινούν με ήπιες ασκήσεις και σταδιακά αυξάνουν την ένταση. Μόλις ο άμεσος πόνος υποχωρήσει, ένα σχέδιο άσκησης μπορεί να τον αποφύγει στο μέλλον.
7. Μύθος: Τα σκληρά και σταθερά στρώματα είναι καλύτερα
Σε μια ισπανική μελέτη, τα άτομα με συνεχή πόνο στην πλάτη που κοιμόντουσαν σε μεσαίας σκληρότητας στρώματος πονούσαν λιγότερο και ήταν σε θέση να κινηθούν καλύτερα από εκείνους που κοιμόντουσαν σε σταθερό στρώμα. Αλλά ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλα. Επίλεξε το στρώμα σου με βάση τις συνήθειες ύπνου σου καθώς και την αιτία του πόνου στην πλάτη σου.
Τι ισχύει για τον πόνο στην πλάτη
1. Ισχύει: Περισσότερα κιλά, περισσότερος πόνος
Η διατήρηση της φυσικής σου κατάστασης και ενός φυσιολογικού βάρους βοηθά στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Όπως μπορείς να μαντέψεις, τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στην πλάτη σου. Ο πόνος στην πλάτη είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν φυσική κατάσταση ή που πιέζουν το σώμα τους σε σκληρές προπονήσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ κάθονται όλη την εβδομάδα.
2. Ισχύει: Η φυσικοθεραπεία και οι μαλάξεις βοηθούν
Οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών και την Αμερικανική Εταιρεία Πόνου συνιστούν στους ασθενείς και τους γιατρούς να εξετάσουν άλλες επιλογές, που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τον πόνο στη μέση. Αυτά περιλαμβάνουν χειρισμό σπονδυλικής στήλης και θεραπεία μασάζ.
3. Ισχύει: Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο
Οι ίδιοι οργανισμοί αναφέρουν ότι ο βελονισμός, η γιόγκα, η προοδευτική χαλάρωση και η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν.
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου