Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης ανεβαίνουν επικίνδυνα, οι γιατροί συνταγογραφούν κάποια φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή, συνήθως με στατίνες.
Πολλοί πάσχοντες ωστόσο, επαναπαύονται στη λήψη των φαρμάκων, θεωρώντας ότι αυτή αρκεί για να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ανεξάρτητα από το τι συνεχίζουν να τρώνε.
Οι εδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και αν παίρνετε στατίνες, επιβάλλεται να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ωφέλεια των φαρμάκων.
Μεσογειακή διατροφή
Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα λιπίδια στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30%.
Όχι στα χαμηλά λιπαρά, ναι στους λίγους υδατάνθρακες
Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα λιπαρά στη διατροφή τους με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους τους, διαβήτη και αυξημένων τριγλυκεριδίων. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που περιλάμβανε ακόμη και κορεσμένα λίπη είχαν χάσει διπλάσιο βάρος σε σχέση με όσους ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών ή περιορισμένων θερμίδων, ενώ παράλληλα είχαν καλά επίπεδα χοληστερίνης.
Προσοχή στην «κρυφή» ζάχαρη
Σίγουρα μια πάστα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το ίδιο όμως ισχύει για ένα επεξεργασμένο γιαούρτι με προσθήκη ζάχαρης ή ένα αναψυκτικό. Η κατανάλωση ζάχαρης τριπλασιάσει τον κίνδυνο να μειωθούν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης. Όσοι περιορίζουν τη ζάχαρη έχουν υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη και χαμηλότερα τριγλυκερίδια, τα λιπίδια στο αίμα που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αποφύγετε το γκρέιπφρουτ
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μετατρέψει τις στατίνες που παίρνετε σε εχθρό της υγείας σας. Αυτό οφείλεται στις φουρανοκουμαρίνες, μία ομάδα χημικών ουσιών που εκ φύσεως υπάρχουν στο γκρέιπφρουτ και σε συνδυασμό με τις στατίνες μπορεί να γίνουν τοξικές για τον οργανισμό σας. Σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Υγείας, το γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται εντελώς σε όσους παίρνουν σιμβαστατίνη, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσει όσους παίρνουν ατορβαστατίνη.
Μην παραλείπετε το πρωινό
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για την καρδιά σας. Παρακάμπτοντάς το μπορεί να αυξήσετε τη χοληστερόλη. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες που παρέκαμπταν τακτικά το πρωινό είχαν 27% υψηλότερο ποσοστό καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακή νόσο.
Πίνετε 1-2 ποτηράκια κρασί
Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιά και το συκώτι σας.
Προτιμήστε τα καλά λιπαρά
Αντικαταστήστε τα τρανς λιπαρά που προέρχονται από επεξεργασμένες τροφές όπως τα μπισκότα, οι κατεψυγμένες πίτσες, οι κρέμες και ότι περιέχει υδρογονωμένα έλαια με τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και ρίχνουν τα τριγλυκερίδια.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας ευεργετικής για την καρδιά διατροφής. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μείωσε την κακή χοληστερόλη κατά 20% και αύξησε την καλή χοληστερόλη επίσης κατά 20%. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες της που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς
Φάτε παρμεζάνα
Δανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 140 γραμμάρια παρμεζάνας καθημερινά για 6 εβδομάδες δεν ανέβασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Οι εδικοί συστήνουν να μην προτιμάτε τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, αλλά να καταναλώνετε τυριά με πλήρη λιπαρά, αλλά σε λιγότερη ποσότητα.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου