Τα παιδιά αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και κατακτούν νέες δεξιότητες κάθε μέρα. Σιγά σιγά γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα, και αυτό είναι κάτι σημαντικό, που θα πρέπει να καλλιεργήσετε και εσείς από την πλευρά σας, ώστε να ενισχύσετε το αίσθημα αυτονομία τους.
Το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να αρχίσει ένα παιδί να νιώθει σιγά σιγά ανεξάρτητο.
Για να έχει ένα παιδί υψηλή αυτοεκτίμηση και να καλλιεργήσει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει να νιώθει ότι καλύπτονται όλες του οι ανάγκες από τους γονείς ή τους φροντιστές του.
Πώς θα κάνετε το παιδί σας πιο αυτόνομο
Πώς θα καταφέρετε να κάνετε ένα παιδί πιο αυτόνομο; Δίνοντάς του επιλογές, αφήνοντάς το να πάρει πρωτοβουλίες, να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, κ.λπ. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα.
Στα παιδιά αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να προσπαθούν και να επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους. Από την πλευρά σας, έχετε πάντα υπόψη την ηλικία του παιδιού και τις δυνατότητές του. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μην υποτιμάτε όσα μπορεί να κάνει, αλλά ούτε και να περιμένετε περισσότερα.
Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει πιο αυτόνομο και ικανό, ζητώντας του να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με πράγματα όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, να βοηθήσει στο μαγείρεμα, να στρώσει το τραπέζι, να ποτίσει τις γλάστρες, κ.λπ. Οι καθημερινές οικογενειακές δουλειές (όχι οι αγγαρείες) βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι στην οικογένεια συμβάλουν σημαντικά. Προσοχή, όμως: αν το παιδί δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κάτι, το να το πιέσουμε να ανεξαρτοποιηθεί μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, το παιδί να νιώσει απογοήτευση και να εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από τους γονείς.
Στα παιδιά αρέσει να έχουν μία ρουτίνα, ένα πρόγραμμα και να υπάρχει οργάνωση. Κανονίστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα που θα αφήνετε το παιδί σας να συνεισφέρει στις ασχολίες του σπιτιού.
Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε και να επιβραβεύετε τις προσπάθειες του παιδιού. Δίνοντας έμφαση στην προσπάθειά του, απολαμβάνει περισσότερο τη διαδικασία μιας δουλειάς από το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος τους να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα και να μεγαλώνει η προθυμία τους να συνεχίσουν την προσπάθεια.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δώστε του την επιλογή να παίρνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ακόμη και για απλά, μικρά πράγματα, π.χ. για το τι θα φορέσει στο σχολείο ή ποιο παιδικό θέλει να δει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί νιώθει ότι έχει τον έλεγχο και σιγά σιγά καλλιεργεί την ανεξάρτητη σκέψη.
Όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, στοργή και προστασία, ανεξαρτητοποιούνται σιγά σιγά από μόνα τους. Προσοχή όμως: μην σπεύδετε να δώσετε όλες τις λύσεις αμέσως μόλις το παιδί νιώσει απογοήτευση για κάτι. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ το να βρει τον τρόπο μόνο του.
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου