Πώς να αποτρέψεις τη φουσκάλα στα πόδια κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και πώς να την αντιμετωπίσεις όταν εμφανιστεί ούτως ή άλλως.
Είναι η στιγμή που όλοι φοβόμαστε: Να εμφανιστεί μια επώδυνη φουσκάλα στα πόδια. Και τώρα, τι;
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης φουσκάλας στα πόδια. Σε περίπτωση που σχηματιστεί φουσκάλα, μην τη σπάσεις και κάλυψέ την με ένα αποστειρωμένο επίθεμα για να την προστατεύσεις από μολύνσεις.
Πώς να αποτρέψεις τις φουσκάλες
Οι παρακάτω συμβουλές πρόληψης θα κρατήσουν τα πόδια σου υγιή, έτοιμα για προπόνηση.
1. Φόρεσε τα σωστά παπούτσια
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της φουσκάλας που προκαλείται από τριβή είναι να φοράς παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σου. Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά δημιουργούν τριβή που ερεθίζει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σου, δημιουργώντας μια επώδυνη φουσκάλα.
Εάν το να φοράς ένα ζευγάρι κάλτσες δεν αρκεί για να πετύχεις καλή εφαρμογή, δοκίμασε να φορέσεις δύο ζευγάρια για να προστατεύσεις το δέρμα σου, ειδικά όταν φοράς καινούργια παπούτσια. Οι δρομείς καλό είναι να κάνουν ένα σύντομο τρέξιμο για να προσαρμοστούν στο νέο ζευγάρι παπούτσια.
2. Δώσε σημασία στις κάλτσες και τους πάτους
Οι δρομείς και άλλοι αθλητές μπορεί να επωφεληθούν από τους πάτους ως πρόσθετη υποστήριξη των ποδιών και την πρόληψη των φουσκάλων.
Οι κάλτσες είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο πρόληψης και θεραπείας της φουσκάλας. Υπάρχουν κάλτσες φτιαγμένες με υποστηρικτική αντικραδασμική προστασία που είναι εξαιρετικές επιλογές για δρομείς και άλλους αθλητές.
Εξίσου σημαντικό για να βάλεις τα σωστά παπούτσια και κάλτσες είναι να ξέρεις πότε να τα βγάλεις. Άλλαζε κάλτσες και παπούτσια μετά από μεγάλο τρέξιμο (ή άλλη προπόνηση), καθώς το να αφήνεις τα πόδια σου ιδρωμένα μέσα στα παπούτσια αυξάνει τον κίνδυνο για βακτήρια και μύκητες που μπορεί να δημιουργήσουν μόλυνση.
3. Κάλυψε προτού τρέξεις ή περπατήσεις
Εάν έχεις μπροστά σας ένα long run ή πεζοπορία που συνήθως προκαλούν φουσκάλες στα πόδια, προστάτεψε αυτές τις περιοχές πριν αρχίσει η προπόνησή σου με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα. Μην αφαιρείς τα επιθέματα για τις φουσκάλες. Άφησέ τα να ξεκολλήσουν μόνα τους. Τα περισσότερα έχουν αντοχή έως και 7 ημέρες και είναι αδιάβροχα. Η πρόωρη αποκόλλησή τους, μπορεί να τραυματίσει τη φουσκάλα.
4. Στόχευσε σε προβληματικές περιοχές
Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε προβληματικές περιοχές όπως ανάμεσα στα δάκτυλα, τις φτέρνες και το κάτω μέρος του πέλματος. Εφάρμοσε πούδρα για να μειώσεις την τριβή από τα παπούτσια.
5. Σταμάτα όταν πονάς
Εάν αρχίσεις να νιώθεις πόνο ή ενόχληση ή εάν το δέρμα σου κοκκινίζει, σταμάτα ό,τι και αν κάνεις και αντιμετώπισε το πρόβλημα αλλάζοντας παπούτσια και εφαρμόζοντας κάποιο επίθεμα.
Πώς να αντιμετωπίσεις τη φουσκάλα στα πόδια
Μάθε πώς να την αντιμετωπίζεις προτού γίνει πολύ επώδυνη και πώς να αποτρέψεις την εμφάνιση της.
1. Διατήρησέ τη καθαρή και άφησέ τη να επουλωθεί. Εάν εμφανίσεις φουσκάλα στα πόδια, ο στόχος σου είναι να μη γίνει μεγαλύτερη και να αποφευχθεί η μόλυνση. Το καλύτερο σχέδιο για μικρές, αδιάσπαστες φουσκάλες είναι να τις αφήσεις ήσυχες να επουλωθούν φυσικά μόνες τους.
2. Μην σκάσεις με οποιοδήποτε τρόπο τη φουσκάλα. Ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να σπάσεις τη φουσκάλα, μην το κάνεις, καθώς θα μετατραπεί σε μια ανοιχτή πληγή που μπορεί να μολυνθεί. Οι φουσκάλες λειτουργούν σαν φυσικοί επίδεσμοι του δέρματος, αλλά μόλις σκάσουν, τα βακτήρια μπορεί να εισχωρήσουν πιο βαθιά στο δέρμα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εάν η φουσκάλα σπάσει μόνη της, οι ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστούν να πλένεις προσεκτικά την περιοχή με σαπούνι και νερό και να τη στεγνώνεις ταμποναριστά. Κράτησε την περιοχή καλυμμένη με έναν καθαρό επίδεσμο.
3. Απόφυγε να ερεθίσεις περαιτέρω τη φουσκάλα. Οι περισσότερες φουσκάλες επουλώνονται από μόνες τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).
Αλλά είναι σημαντικό να αφήνεις τις φουσκάλες να επουλωθούν. Το cross-training είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις σε φόρμα χωρίς να προκαλέσεις περαιτέρω τραυματισμό στην περιοχή της φουσκάλας.
4. Προστάτεψε τις φουσκάλες όταν ο ερεθισμός είναι αναπόφευκτος. Εάν έχεις αγώνα ή άλλη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να συμμετάσχεις, προσπάθησε να προστατέψεις την περιοχή με τη φουσκάλα ως εξής: δημιούργησε έναν προστατευτικό “επιδέσμου ντόνατ” κόβοντας το επίθεμα σε σχήμα ντόνατ με μια τρύπα στη μέση.
Αφού έχεις το σωστό μέγεθος τρύπας, τοποθέτησε το επίθεμα γύρω από τη φουσκάλα και κάλυψε το εκτεθειμένο δέρμα με έναν επίδεσμο.
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου