Επειδή μερικές συζητήσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Το να πεις κάτι χωρίς να το καταλάβεις που θα πληγώσει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο είναι άσχημο, αλλά συμβαίνει.
Και σε έναν ιδανικό κόσμο, το άλλο άτομο θα μπορούσε να σου πει αμέσως ότι πληγώθηκε, εσύ θα καταλάβαινες ότι είπες κάτι λάθος και θα ζητούσες συγγνώμη.
Το λάθος δεν θα επαναλαμβανόταν και θα συνεχίζατε την ζωή και την σχέση σας χωρίς περισσότερα προβλήματα.
Ο κόσμος δεν είναι ιδανικός όμως, και όλο και περισσότερο οι άνθρωποι γινόμαστε καχύποπτοι. Με τις προθέσεις των άλλων, με το πώς θα αντιδράσουν αν τους πούμε κάτι που δεν θα τους αρέσει... Και ας μην ξεχνάμε ότι για να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος του, το άλλο άτομο πρέπει να θέλει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος. Το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό το αφήνουμε στην δική σου κρίση (και τα μοτίβα που ακολουθούν οι διαπροσωπικές σου σχέσεις). Έχουμε όμως χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσεις την κουβέντα, με όσο τον δυνατόν πιο ψύχραιμο τρόπο μπορείς.
Πες το απλά
Μην το πεις δραματικά, μην το πεις θυμωμένα, μην το πεις καν με την φωνή σου να δείχνει ότι πληγώθηκες. Πες το κανονικά και λογικά: Αυτό που είπες με πλήγωσε. Τα έντονα συναισθήματα σε μια τέτοια κουβέντα θα κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, ειδικά αν ξεκινήσουν με την πρώτη λέξη.
Μην κατηγορείς
Πληγώθηκες, που σημαίνει ότι το παράπονο που βγάζεις έχει να κάνει με τα αισθήματά σου. Ακόμα και όσο λες σε κάποιον ότι έκανε κάτι που σε πλήγωσε, δεν είναι ανάγκη να ακούγεται σαν κατηγορία. Μίλα για τα δικά σου συναισθήματα και μην προσπαθείς να κάνεις υποθέσεις (ή προβολές) για το άλλο άτομο. Βέβαια, αν το συμβάν είναι επαναλαμβανόμενο...
...πάλι μην κατηγορείς
Σημαίνει αυτό πως δεν θα πεις “Ρε συ, αυτό έχει συμβεί Χ φορές πλέον και δεν μου αρέσει”; Όχι, θα το πεις επειδή ήρθε η ώρα να σηκώσεις κεφάλι. Αλλά δεν χρειάζεται αυτό να είναι επίθεση στον χαρακτήρα του συνομιλητή σου.
Άκου τι έχει να πει το άλλο άτομο
Ακόμα κι αν αυτό που θα ακούσεις είναι κενές δικαιολογίες και αλλεργία στην ανάληψη ευθυνών. Αν μη τι άλλο, είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι, σε αυτή τη σχέση τουλάχιστον, το πρόβλημα θα συνεχίσει, άρα μην σπαταλάς τα νεύρα σου.
Δώσε χρόνο στο άλλο άτομο να σκεφτεί
Όση συναισθηματική ωριμότητα και να έχετε, και οι δυο σας, εξακολουθεί να είναι μια άβολη κουβέντα που θα προκαλέσει άβολα συναισθήματα. Είναι πολύ πιθανό η αντίδραση του άλλου ατόμου ή ακόμα και η άρνηση ότι σε έχει πληγώσει να προκύπτει από το ότι νιώθει άσχημα επειδή σε πλήγωσε και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Βγάζει νόημα αυτό;
Όχι, καλωσόρισες στην ανθρώπινη επικοινωνία.
Πηγή:
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου