Πάσχει τουλάχιστον ο ένας στους τρεις άνδρες. Τι διαφορά έχει με την ψευδογυναικομαστία της παχυσαρκίας.
Οι άνδρες με γυναικομαστία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι είχαν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 75 τους χρόνια, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν είχαν την διαταραχή. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους είχαν υποκείμενη αιτία (όχι παχυσαρκία) που εξηγούσε την αύξηση του στήθους τους.
Η αυξημένη θνησιμότητα σχετιζόταν με ορισμένα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν ο καρκίνος και ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τι είναι
Όπως εξηγούν οι ερευνητές από τη Δανία, η γυναικομαστία ορίζεται ως η καλοήθης υπερτροφία του μαζικού (μαστικού) ιστού στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 32-65% του ανδρικού πληθυσμού, αναλόγως με την ηλικία και την διαγνωστική προσέγγιση.
Οι άνδρες με γυναικομαστία μπορεί να έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, το οποίο εξηγεί την αύξηση του ιστού στους μαστούς της. Μπορεί λ.χ. να έχουν κάποια ενδοκρινική (ορμονική) διαταραχή ή να παίρνουν φάρμακα όπως η σπειρονολακτόνη (είναι ένα διουρητικό και αντιυπερτασικό φάρμακο).
Στις αιτίες της αληθινής γυναικομαστίας δεν συμπεριλαμβάνεται η παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά προκαλούν την λεγόμενη ψευδογυναικομαστία, που οφείλεται σε συσσώρευση σωματικού λίπους και όχι μαστικού ιστού.
Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι όμως συχνότερη σε τρεις περιόδους της ζωής που χαρακτηρίζονται από έντονες αλλαγές στις ορμόνες του ανδρικού φύλο:
Κατά την νεογνική περίοδο
Στην εφηβεία
Στην τρίτη ηλικία
Τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται στην τρίτη ηλικία. Γενικώς, όμως, η διαταραχή δεν θεωρείται σοβαρή και τα περισσότερα περιστατικά αυτοπεριορίζονται χωρίς θεραπεία.
Όπως όμως προαναφέρθηκε, μερικές φορές η γυναικομαστία αποτελεί απόρροια ορμονικής διαταραχής η οποία μπορεί να αποτελεί προάγγελο προβλημάτων υγείας ή/και θανάτου στο μέλλον. Και αυτό διότι η μακροχρόνια διαταραχή στα ορμονικά επίπεδα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολικό προφίλ των ανδρών. Ωστόσο οι ακριβείς συνέπειες αυτού δεν είναι καλά μελετημένες.
Η νέα μελέτη
Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες από την Κοπεγχάγη εξέτασαν στοιχεία από 23.429 συμπατριώτες τους που διαγνώστηκαν με γυναικομαστία μεταξύ 1995 και 2021. Τα στοιχεία αυτά συνέκριναν με εκείνα άλλων 117.145 ανδρών χωρίς τη διαταραχή.
Σημαντικό ποσοστό των ανδρών (περισσότερο από το 44%) είχαν ηλικία 19-40 ετών την εποχή που διαγνώστηκαν με τη διαταραχη.
Το σχεδόν 69% των ανδρών με γυναικομαστία είχαν ιδιοπαθή (δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας) μορφή. Αυτό σημαίνει πως είχαν μεν αυξηθεί ο μαστικός ιστός τους, αλλά χωρίς να έχουν υποκείμενο ορμονικό πρόβλημα ή να παίρνουν φάρμακα υψηλού κινδύνου.
Έως το καλοκαίρι του 2021, το 9% όλων των ανδρών (οι 12.676) είχαν χάσει τη ζωή τους. Η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανδρών που έπασχαν από γυναικομαστία με γνωστό παράγοντα κινδύνου. Έφτασε στο 21%, ενώ στους άνδρες με ιδιοπαθή μορφή ήταν μόλις 6,7%. Πολλοί από τους άνδρες αυτούς πέθαναν πριν τα 75 τους χρόνια.
Οι αιτίες θανάτου
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι συχνότερες αιτίες θανάτου ήταν:
Κακοήθη νεοπλάσματα (καρκίνος)
Κυκλοφοριακά, αναπνευστικά και γαστρεντερικά νοσήματα
Αξιοσημείωτο είναι ότι η γυναικομαστία σχετίσθηκε με πενταπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από ηπατική νόσο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνδρες με αυξημένο μαστικό ιστό λόγω υποκείμενης πάθησης ή η λήψης φαρμάκων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Επομένως χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση, για να γίνουν εγκαίρως αντιληπτά τυχόν σοβαρά νοσήματα, τονίζουν οι ερευνητές.
Πηγή: Iatropedia.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου