Θα ζούσαμε στον ιδανικό κόσμο των ανθρωπίνων σχέσεων, αν μπορούσαμε πάντα να καταλάβουμε πότε σταματάμε να νοιαζόμαστε και αρχίζουμε να πιέζουμε.
Συμβαίνει σε όλες μας σχέσεις, αλλά εδώ θα εξετάσουμε τη συντροφική. Ενδιαφερόμαστε για το αν είναι καλά ο σύντροφός μας, αν είναι χαρούμενος και υγιής.
Αλλά, είμαστε άνθρωποι και το ο φόβος και η ανησυχία μας μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικές συμπριφορές.
Η διαφορά πίεσης και ενδιαφέροντος
Είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ ενδιαφέροντος και πίεσης, ελέγχου αν θες. Όταν ενδιαφερόμαστε για το έτερον ήμισυ, ανησυχούμε, το σκεφτόμαστε. Όταν πιέζουμε με το ενδιαφέρον μας κάποιον, του ζητάμε να γυρίσει σπίτι συγκεκριμένη ώρα.
Η παγίδα στις σχέσεις είναι να ισορροπήσεις μεταξύ αδιαφορίας και πίεσης, ώστε να πετύχεις το αγνό και ανιδιοτελές ενδιαφέρον. Πώς όμως μπορείς να αναγνωρίσεις πότε το ενδιαφέρον σου αρχίζει να γίνεται πιεστικό; Η απάντηση είναι όταν αρχίζεις να μεταδίδεις το άγχος σου στο σύντροφό σου. Όταν έχει αρχίσει από ενδιαφέρον, να μεταλάσσεται σε κάτι εγωπαθές και εγωκεντρικό.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν θέσει τους κανόνες τους. Για παράδειγμα, κάποια ζευγάρια έχουν συμφωνήσει ότι μπορεί να έχει ο ένας πρόσβαση στο κινητό του άλλου, ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα λοιπόν έρχεται, όταν αυτοί οι κανόνες γίνονται μονόπλευροι. Εκεί η σχέση σταματάει να είναι ισότιμη και ο ένας πιέζεται.
Προσωπική ζωή
Είναι λογικό, κάποιες φορές ένας από τους δύο να νιώθει την ανάγκη να βγει με τους φίλους του. Εκεί, ο σύντροφος που ενδιαφέρεται θα δώσει την ευχή του και θα καλέσει και κάποια στιγμή για να δει αν είναι όλα καλά.
Εν αντιθέσει, ο πιεστικός σύντροφος, που «το κάνει από ενδιαφέρον», θα προσπαθήσει είτε να μεταπείσει το έτερον ήμισυ, είτε θα βρει λόγους για να τον/την πείσει να γυρίσει νωρίς. Όλα αυτά θα γίνουν «από ενδιαφέρον».
Ζήλεια
Ο σύντροφος που ενδιαφέρεται, ζηλεύει λίγο. Ελάχιστα, όσο πατάει η γάτα. Ο πιεστικός σύντροφος όμως χρησιμοποιεί το ενδιαφέρον ως δικαιολογία για τη ζήλια του. Αν για παράδειγμα, ζηλεύει ένα φίλο ή ένα συνάδελφο, λέει ότι δεν του γεμίζει το μάτι και καλύτερα να μην τον κάνεις παρέα. *blink blink*
Κοινωνικά δίκτυα
Πώς θα έλειπαν τα κοινωνικά δίκτυα από την λίστα; Ενδιαφέρεται κάποιος να δει τι κάνει η σχέση του στα σόσιαλ, όταν μπαίνει ενίοτε στο προφίλ της, γράφει και ένα ωραίο κομπλιμέντο σε κάποια φωτογραφία.. Όταν αρχίζει όμως να «κατουράει» την περιοχή του, αφήνοντας σχόλια κάτω από κάθε δημοσίευση, χωρίς να θέλει να πει κάτι πραγματικά, και ελέγχοντας το οτιδήποτε, δεν το λες και ενδιαφέρον.
Τελεσίγραφα
Όταν ένας άνθρωπος θέτει τα όρια του σε μία σχέση, αυτό είναι υγιές. Όταν αρχίζει να θέτει τα όρια του, δίνοντας τελεσίγραφα, αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση και να γίνεται απειλητική. Για παράδειγμα, αν ο ένας από τους δύο απειλεί το σύντροφό του ότι δεν θα έρθει στη μάζωξη φίλων του άλλου, αν δεν περάσει το δικό του –ό,τι και να είναι αυτό- αυτό είναι πιεστικό. Το ενδιαφέρον δείχνεται όταν η απειλή είναι στο πλαίσιο αληθινού ενδιαφέροντος. Π.χ: «δεν θα έρθω στη μάζωξη των φίλων σου αν δεν ελαττώσεις το τσιγάρο».
Εμπιστοσύνη
Ο σύντροφος δεν είναι μία τυχαία επιλογή, είναι και το άτομο που έχει επιλέξει κάποιος να έχει δίπλα του. Για να συμβεί αυτό, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη η οποία με τον καιρό χτίζεται και γίνεται μεγαλύτερη. Επομένως, τη στιγμή που αρχίζει ο ένας από τους δύο να αμφισβητεί την εμπιστοσύνη του άλλου, με τη δικαιολογία «ότι ενδιαφέρεται για αυτή τη σχέση», τότε αρχίζει η πίεση, η συναισθηματική χειραγώγηση και φυσικά, το τέλος αυτής της σχέσης.
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου