Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων θα συνεχίσει να διαγιγνώσκεται τα επόμενα χρόνια και ότι η θνησιμότητα από αυτή την αιτία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά τα καλά νέα είναι ότι, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, το ποσοστό ίασης είναι υψηλό.
Όπως επισημαίνει ο Agustín Albillos, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Παθολογίας Πεπτικού (SEPD) και επικεφαλής της υπηρεσίας πεπτικού συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ramón y Cajal της Μαδρίτης, «ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεραπεύεται στο 90% των περιπτώσεων εάν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια».
Γι’ αυτό και «η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των προ-κακοήθων αλλοιώσεων είναι το κλειδί για τη μείωση της θνησιμότητας από αυτόν τον τύπο όγκου». Υπό αυτή την έννοια, ο πληθυσμιακός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος που διενεργείται συστηματικά, είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση της θνησιμότητας από αυτόν τον τύπο όγκου από τον έλεγχο που διενεργείται ευκαιριακά.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν συμμετέχουν σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, γιατί; Σύμφωνα με τον Gonzalo Guerra, ιατρικό διευθυντή και επικεφαλής της υπηρεσίας γενικής και πεπτικής χειρουργικής στο Centro Médico-Quirúrgico de Enfermedades Digestivas, οι κυριότεροι λόγοι είναι:
Ηλικία: η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία, οπότε συνήθως εντοπίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι σε νεότερα άτομα.
Άγνοια των συμπτωμάτων: το αίμα στα κόπρανα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά.
Χρήση καπνού και άλλοι καρκίνοι: ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνδέει το κάπνισμα μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ με την κίρρωση ή τον καρκίνο του ήπατος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι συνδέονται επίσης με αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ανάγκης “εκπαίδευσης” του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε ορισμένες ημέρες», λέει ο Guerra.
Φόβος: τόσο για την πραγματοποίηση κολονοσκόπησης όσο και για τη διάγνωση της νόσου. «Σήμερα η εξέταση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται υπό νάρκωση, και έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί σε ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων».
Συμπτώματα ότι μπορεί να έχω καρκίνο του παχέος εντέρου
Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν συμπτώματα, δηλαδή είναι ασυμπτωματικοί. Σε αυτούς τους ασθενείς, όπως αναφέρει η Encarnación González Flores, ογκολόγος και μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, «ο όγκος διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας προληπτικής κολονοσκόπησης ή αποτελεί τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων».
Σε άλλους ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, αν και συχνά είναι μη ειδικά. Σύμφωνα με τον ειδικό, «αυτά μπορεί να οφείλονται στον πρωτοπαθή όγκο ή σε μετάσταση όταν αυτός έχει ήδη διαγνωστεί ως προχωρημένος» και, ανάλογα με αυτό, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Στον πρωτοπαθή όγκο: Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλασσόμενο ρυθμό), αποβολή βλέννας ή/και αίματος στα κόπρανα, κοιλιακό ή πυελικό άλγος. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την απόφραξη του εντέρου είναι η απουσία κινήσεων του εντέρου, η ναυτία και ο έμετος και ο πόνος από κράμπες στην κοιλιά. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα.
Στις μεταστάσεις: ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος, ασκίτης ή ελεύθερο υγρό στην κοιλιά, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στα οστά, κοιλιακό άλγος κ.λπ. ανάλογα με το όργανο στο οποίο βρίσκονται οι μεταστάσεις.
Μπορεί επίσης να υπάρχει αναιμία, λόγω χρόνιας αιμορραγίας, και/ή συντακτικό σύνδρομο, δηλαδή μειωμένη όρεξη, κόπωση και απώλεια βάρους.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ογκολόγο, «τα προειδοποιητικά σημάδια που εγείρουν υποψίες για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η αλλοίωση του ρυθμού του εντέρου, ο κοιλιακός πόνος και η ρεκτορραγία, δηλαδή το κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή η αιματοχεσία ή το αίμα αναμεμειγμένο με τα κόπρανα».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν αποκλειστικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, διότι μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό.
Όσον αφορά τα σημάδια, δηλαδή αυτά που παρατηρεί ή βλέπει ο γιατρός κατά την εξέταση, αυτά μπορεί να μην είναι κανένα ή κάποιο από τα παρακάτω:
Οζίδια
μάζες στην κοιλιά
Όγκος στο ορθό κατά την ψηφιακή ορθική εξέταση
Οργανομεγαλία, δηλαδή διόγκωση ενός οργάνου, π.χ. του ήπατος.
Ασκίτης
Διευρυμένοι λεμφαδένες ή διογκωμένοι λεμφαδένες και άλλα λιγότερο συχνά σημεία.
Όπως και με τα συμπτώματα, «τα σημάδια αυτά δεν αφορούν αποκλειστικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις», τονίζει ο ειδικός ογκολόγος.
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου