Νιώθεις τη σχέση σου να σε πνίγει; Έχεις πάψει να περνάς καλά; Δες μερικά λάθη που μάλλον κάνεις και πώς να τα διορθώσεις.
Της Ελπίδας Παναγιωτουνάκου *
Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης του συντρόφου μας.
Να περιμένεις πως ο σύντροφός σου θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σου
Η υπερβολική προσκόλληση στο σύντροφο και η προσδοκία πως θα ικανοποιεί κάθε σου ανάγκη και επιθυμία, μπορεί να αποβεί καταπιεστική και αποπνικτική σε σημείο αγανάκτησης. Θυμήσου πως η σχέση δεν αποτελείται από δύο «μισά» που γίνονται «ένα», αλλά από δύο ανεξάρτητες και αυτοδύναμες οντότητες που η μία στηρίζει την άλλη. Επομένως, ανάλαβε δράση και μην περιμένεις από τον σύντροφό σου να ικανοποιεί αδιακρίτως όλες σου τις ανάγκες.
Να προσπαθείς να τον αλλάξεις
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Προσαρμόζονται, επιλέγουν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, λειαίνουν λίγο τις γωνίες τους για αυτούς που πραγματικά αγαπούν, αλλά δεν αλλάζουν και αυτό θα πρέπει να το σεβαστείς. Η πεποίθηση πως «Εάν με αγαπάς, θα αλλάξεις αυτό που σου ζητάω», εφ’ όσον αναφερόμαστε σε πάγια χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, δεν έχει να κάνει με αγάπη, αλλά με έλλειψη σεβασμού και τάση προς έλεγχο.
Να επιμένεις σε κάθε διαφωνία πως έχεις δίκιο
Τα ζευγάρια διαφωνούν και όταν αυτό συμβαίνει καλό είναι να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να μπαίνει στη διαδικασία να υπερασπίζεται τα λεγόμενά του με στόχο να μην αποδειχθεί στο τέλος η κρίση του λάθος. Δεν βρίσκεστε εν μέσω δικαστικής διαμάχης και δεν είστε ο ένας εχθρός του άλλου. Η επί μονίμου βάσεως προσπάθεια να «κερδίζεις» σε κάθε διαφωνία, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά διαβρωτική για τη σχέση, καθώς το μόνο που αφήνει πίσω είναι θυμός, αγανάκτηση, απελπισία και την αίσθηση στον σύντροφό σου πως δεν θα μπορεί να εισακουστεί ποτέ σε αυτά που λέει.
Να μη βάζεις όρια
Ειδικά στην αρχή της σχέσης μπορεί κάποιος να είναι περισσότερο ελαστικός και ανεκτικός σε καταστάσεις και συμπεριφορές με τις οποίες δεν συμφωνείς, πιστεύοντας πως «δεν πειράζει». Στην πραγματικότητα, όμως, πειράζει. Ξεκαθάρισε από την αρχή με τον σύντροφό σου τι είναι διαπραγματεύσιμο για σένα και τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ώστε να νιώθεις ασφάλεια πως βρίσκεσαι στη σχέση που θέλεις να είσαι!
Να θεωρείς τον σύντροφό σου δεδομένο
Τα πολλά χρόνια σχέσης και η οικειότητα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά σε περίπτωση που αρχίσεις να θεωρείς δεδομένες τόσο τις αντιδράσεις του συντρόφου σου, όσο και το ενδιαφέρον του για σένα. Προσπάθησε να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις πως θα ήταν η ζωή σου εάν δεν αντιδρούσε με τη στοργή, την υπομονή και το νοιάξιμο που σου δείχνει ως τώρα. Βέβαια, όσο αρνητικό μπορεί να αποβεί το να τον θεωρείς δεδομένο, άλλο τόσο μπορεί να είναι και το να ανησυχείς υπερβολικά πως επιθυμεί να είναι μαζί σου. Εάν από το άγχος σου να είσαι αποδεκτή ζητάς διαρκώς την επιβεβαίωσή του, μπορεί να τον κουράσεις και να τον απομακρύνεις.
Να ανησυχείς υπερβολικά για το πως θα εξελιχθεί η σχέση
Σε ένα βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό εφ’ όσον το είδος και η διάρκεια της σχέσης σε οδηγεί στο να βλέπεις στο άμεσο μέλλον είτε το χωρισμό, είτε τη δέσμευση. Στις περιπτώσεις, όμως, όπου από την αρχή της σχέσης ανησυχείς για το εάν θα καταλήξει σε γάμο, ερμηνεύεις την κάθε συμπεριφορά του συντρόφου σου ως ενδεχόμενη επιθυμία του για χωρισμό, πιέζεις από πολύ νωρίς για συγκατοίκηση ως ένδειξη πίστης και συγκρούεσαι μαζί του με το παραμικρό γιατί διαρκώς έχεις δυσαρέσκεια για τις επιλογές του, τότε το πιο πιθανό είναι ο σύντροφός σου να απομακρυνθεί στα αλήθεια.
Παρακολουθείς τον σύντροφό σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έτσι δε θα μπορούσε να μην επηρεάζει και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Διατήρησε σε υγιή πλαίσια την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί και αυτό σημαίνει να μην τσεκάρεις διαρκώς πότε είναι on line, να μην επικρίνεις το καθετί που ανεβάζει και να μην παρακολουθείς αντίστοιχα τα προφίλ των κολλητών του. Στην αντίθετη περίπτωση, αναρωτήσου γιατί είσαι τόσο ανασφαλής και δυσκολεύεσαι να δείξεις εμπιστοσύνη…
Να χάνεις τον εαυτό σου
Είναι πιθανό, στην προσπάθειά σου να κάνεις τη σχέση να πετύχει, να αποκρύπτεις τα πραγματικά σου συναισθήματα, να αφήνεις την κοινωνική ζωή και τα χόμπι σου στην άκρη και να προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου ώστε να είναι αντίστοιχη με τις επιλογές του συντρόφου σου. Όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν από δική σου ανασφάλεια και όχι επειδή εκείνος το απαιτεί. Μην αφήνεις τον φόβο της απόρριψης να αλλοιώνει την προσωπικότητά σου!
«Όταν δυσκολεύεσαι με τον σύντροφό σου, δυσκολεύεσαι με τον εαυτό σου. Κάθε λάθος που βλέπεις σ’ αυτόν, έχει άμεση επαφή με μια αδυναμία του εαυτού σου την οποία αρνείσαι» (Deepack Chopra).
(*) Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου