Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, έχει συνδεθεί με αρκετούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία με παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, να είναι οι πιο ενδεικτικοί.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και προβλήματα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης για την αποφυγή αυτών των επιπτώσεων και τη χρήση φυσικών γλυκαντικών ως πιο υγιεινή εναλλακτική.
Ευτυχώς, υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές για να γλυκάνεις τη ζωή σου χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης. Ας δούμε 4 από τα πιο ωφέλιμα φυσικά γλυκαντικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και να συμβάλλουν στη βελτίωση της διατροφής σου.
Τα πιο υγιεινά γλυκαντικά για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη
Σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το δέντρο του σφενδάμου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τόσο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό της ενέργειας. Μια κουταλιά σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου 52 θερμίδες.
Μέλι
Το μέλι δεν είναι μόνο γλυκαντικό αλλά και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Με περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά, το μέλι προσφέρει θρεπτική αξία, αλλά όπως και με όλα τα γλυκαντικά, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Στέβια
Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού στέβια. Αυτό το φυσικό γλυκαντικό δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για διαβητικούς και για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Νέκταρ αγαύης
Το νέκταρ αγαύης είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, οπότε απαιτείται μικρότερη ποσότητα για να επιτευχθεί η ίδια γλυκύτητα. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το μια επιλογή που δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, περιέχει φρουκτόζη, που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Μια κουταλιά της σούπας νέκταρ αγαύης περιέχει περίπου 60 θερμίδες.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Τα φυσικά γλυκαντικά αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης, χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση. Επιλέγοντας υγιεινά γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, η στέβια και το νέκταρ αγαύης, μπορείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου και να προστατεύσεις την υγεία σου μακροπρόθεσμα.
Πηγή: https://www.ladylike.gr/wellness/ta-4-pio-igieina-glikantika-gia-na-antikatastiseis-ti-zaxari/
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου