...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Γιατί χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας.....

Δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί ψωμάκι, ούτε να αλλάζετε δρόμο στη θέα μακαρονιών. Ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, εξηγεί γιατί και πώς μας χρειάζονται οι υδατάνθρακες, τι συμβαίνει με την έλλειψή τους και πόσο πρέπει να τρώμε.

«Δεν ξέρω τι λες εσύ, εγώ δεν μπορώ να χάσω ούτε γραμμάριο αν φάω ψωμί και ζυμαρικά. Οπότε, τα αποφεύγω όπως ο… διάολος το λιβάνι (αν και τα λαχταρώ, όσο δεν φαντάζεσαι)! Ξέρω πρέπει να είσαι στρατιώτης και να κάνεις θυσίες για να δεις… άσπρη μέρα! Αλλά μεταξύ μας, δεν το αντέχω και πολύ, με πιάνουν τα νεύρα μου και τα παρατάω».

Κάθε φορά που (ξανά)ακούω τη συγκεκριμένη στιχομυθία, νομίζω ότι βιώνω άλλο ένα Deja-vous. Φόβος για το φαγητό, που αγγίζει τα όρια της εμμονής και ιδεοληψίας. Αναπόφευκτα οδηγεί σε αδιέξοδα και (διατροφικές) εκρήξεις: τυχαίο είναι που όσα άτομα «ξορκίζουν» τους υδατάνθρακες, αναζητούν απεγνωσμένα ζάχαρη, γλυκά και junk food; Προφανώς όχι, αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εκεί, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες.

Τι λένε οι έρευνες
Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες που είναι φτωχές σε υδατάνθρακες (σ.σ. low-carb diets), μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους και βελτίωση της μεταβολικής υγείας (1). Ωστόσο, αν και «δουλεύουν» σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή μιας low-carb δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία σε κάποιες γυναίκες.


Συμμαχία εγκεφάλου και επινεφριδίων
Οι ορμόνες ρυθμίζονται από τις κύριους αδένες: τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο και την υπόφυση στον εγκέφαλο.

Οι τρεις αυτοί αδένες αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους, ώστε να διατηρήσουν την ορμονική ισορροπία, μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (σ.σ. HPA axis). Ο άξονας αυτός ευθύνεται για τη ρύθμιση των επιπέδων stress, διάθεσης, συναισθημάτων, τον έλεγχο της πέψης, της ανοσοποιητικής λειτουργίας, της σεξουαλικής επιθυμίας, του μεταβολισμού, των ενεργειακών επιπέδων κ.α. Οι τρεις αυτοί αδένες επηρεάζονται σημαντικά από τη θερμιδική πρόσληψη, το stress και τα επίπεδα άσκησης.

Πώς συνδέεται το άγχος
Ειδικά το μακροχρόνιο stress οδηγεί σε υπερπαραγωγή κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης, δημιουργώντας ανισορροπία που αυξάνει την πίεση στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τα επινεφρίδια (2). Αυτή η πίεση μπορεί τελικά να προκαλέσει δυσλειτουργία του HPA άξονα, που κάποιες φορές αναφέρεται –κατά πλεονασμό– ως επινεφριδική κόπωση (adrenal fatigue) (3). Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν κόπωση, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και αυξημένη πιθανότητα για μακροχρόνια προβλήματα όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, τα ψυχολογικά προβλήματα, κ.α.



Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πολύ φτωχή σε θερμίδες ή υδατάνθρακες μπορεί να λειτουργήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας, προκαλώντας δυσλειτουργία του HPA άξονα. Κάποια αποτελέσματα μάλιστα υποστηρίζουν ότι μια low-carb δίαιτα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κορτιζόλης, επιδεινώνοντας το πρόβλημα (4,5).



Ξέρεις ότι μπορείς να «διαλύσεις» τον κύκλο σου;
Κι όμως, αν δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες μπορεί να βιώσεις ακανόνιστο εμμηνορρησιακό κύκλο ή αμηνόρροια (σ.σ. 3 ή περισσότερες μήνες χωρίς περίοδο). Η πιο κοινή αιτία αμηνόρροιας είναι η υποθαλαμική, προκαλούμενη από πολύ μικρή πρόσληψη θερμίδων, υδατανθράκων, απώλεια βάρους, stress ή υπερβολική άσκηση (6). Η αμηνόρροια εμφανίζεται λόγω μείωσης των επιπέδων διαφορετικών ορμονών, όπως η εκκριτική γοναδοτροπίνης ορμόνη (σ.σ. GnRH) που ξεκινά τον εμμηνορρησιακό κύκλο (7). Αυτό οδηγεί σε ένα ντόμινο δράσεων, προκαλώντας τη μείωση άλλων ορμονών, όπως η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη (8). Οι αλλαγές αυτές με τη σειρά τους, επιβραδύνουν λειτουργίες στον υποθάλαμο, που ευθύνεται για την έκκριση ορμονών.

Αφετέρου, τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης, που παράγεται από τα λιποκύτταρα, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον εμμηνορρησιακό κύκλο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι απαιτείται ένα minimum λεπτίνης για να διατηρηθεί σταθερός ο κύκλος σου (9,10).

Σημαντικό ρόλο παίζει και το σωματικό λίπος
Αν η πρόσληψη υδατανθράκων ή θερμίδων είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να περιορίσει την παραγωγή λεπτίνης και να εμποδίσει τη λεπτίνη να ελέγξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Κάτι που βλέπουμε συχνά σε πολύ αδύνατες γυναίκες, όταν κάνουν δίαιτα πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες. Βέβαια, να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά δεδομένα αφορούν γυναίκες υπό low-carb δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα (11). Σε μια αντίστοιχη μελέτη σε 20 έφηβες υπό πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες (σ.σ. κετογονική) δίαιτα για 6 μήνες, το 45% αυτών βίωσε προβλήματα στον εμμηνορρησιακό κύκλο και 6 εξ αυτών αμηνόρροια (12).



Ο θυρεοειδής ζητά… ψωμάκι!
Αντίθετα, οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευεργετικοί για τη θυρεοειδική λειτουργία. Από τις δυο ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας, T3 και Τ4, η Τ3 είναι η ενεργή μορφή, που επηρεάζεται πολύ από την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων. Φαίνεται πως αν η πρόσληψη αυτή είναι χαμηλή, μειώνονται τα επίπεδα της Τ3 και αυξάνονται τα αντίστοιχα της αντίστροφης Τ3 (reverse T3, rT3) (13,14). Η τελευταία φαίνεται πως εμποδίζει τις δράσεις της Τ3.

Μια μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της Τ3 έπεσαν κατά 47% μέσα σε 2 εβδομάδες, σε ανθρώπους κατανάλωσαν δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες (14).

Η χαμηλή T3 και η υψηλή rT3 μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σου, προκαλώντας αύξηση βάρους, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, κακή διάθεση κ.α. Στην κατεύθυνση αυτή, μια μελέτη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους βρήκε ότι μετά από ένα έτος, η δίαιτα με μέτρια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (46% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) είναι καλύτερα αποτελέσματα στη διάθεση, σε σχέση με αντίστοιχα πολύ φτωχή (4% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) (15).

Κι εγώ, πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώω;
Το πόσο πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως σε υδατάνθρακες είναι κάτι που ιδανικά προσαρμόζεται ατομικά. Σίγουρα πάντως όσες γυναίκες πάσχουν από υποθυρεοειδισμό (14), δεν μπορούν να χάσουν βάρος αν και έχουν κόψει «το ψωμί», γυμνάζονται πολύ, έχουν προβλήματα περιόδου ή ακανόνιστο κύκλο, κυοφορούν ή θηλάζουν, πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων ημερησίως. Κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει απώλεια βάρους (όπου πρέπει), καλύτερη διάθεση και αίσθημα ενέργειας, φυσιολογικό εμμηνορρησιακό κύκλο και καλύτερο ύπνο.

Αντίθετα, υπάρχει και η θεωρία ότι όσες γυναίκες πάσχουν από επιληψία (16), σύνδρομο πολυκυστικών ωοθήκων ή ενδομητρίωση (17), ινσουλινοαντίσταση (18), Parkinson’s ή Alzheimer’s (19), μπορούν να προσλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων ημερησίως.

Άσε τα πειράματα!
Εν ολίγοις, ξέχασε τα πειράματα και τη μαγική συνταγή της γειτόνισσας. Το φαγητό σου δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα κάθε «στραβοτιμονιά» έχει σοβαρές επιπτώσεις. Το καλύτερο για εσένα, που έχεις αγανακτήσει και τρέμεις πλέον το φαγητό είναι να σε αξιολογήσει και να σε κατευθύνει ατομικά εξειδικευμένος διαιτολόγος, όχι το internet ή η φίλη σου…




Γιώργος Μίλεσης
MSc Κλινικός Διαιτολόγος
george@milessis.gr


ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

.                                                                                                                                                                    .
uhfnewsΣ’ αρέσουν τα άρθρα μας;  Στήριξέ τα!!!!!      Κοινοποιησέ τα !!!!!
Ακολούθησε τη σελίδα του uhfnews και στο Facebook  

Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “https://uhfnews.blogspot.com”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “uhfnewsnow@gmail.com” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στο UHF News ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .
    👉   UHF News  © 2017      UHF News Blog All Rights Reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου