Συνήθως αυτές οι λοιμώξεις είναι ήπιες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές, μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρες, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων (1-5%), το βακτήριο εντοπίζεται στο φάρυγγα, το δέρμα ή και άλλα σημεία χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα νόσου. Αυτά τα άτομα θεωρούνται υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Οι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω:
Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Οι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω:
Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς εκδηλώνεται ;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι γνωστός για τον ρόλο του στην πρόκληση λοιμώξεων όπως η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), ο πυρετός και το δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), καθώς και διάφορες δερματικές λοιμώξεις όπως το μολυσματικό κηρίο (impetigo) και η κυτταρίτιδα (cellulitis) που αφορούν τη φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα (προσβολή των νεφρών) ή ρευματικό πυρετό (προσβολή της καρδιάς).
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ένα άτομο που πάσχει από στρεπτόκοκκο ομάδας Α εξαρτώνται από τον τύπο της λοίμωξης που προκαλείται από το βακτήριο. Για παράδειγμα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, αίσθημα κνησμού (πονόλαιμο), δυσκολία στην κατάποση, διογκωμένες αμυγδαλές με λευκά επικαλύμματα, διογκωμένα λεμφαδένα και αιμορραγικές πετέχειες στον ουρανίσκο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο (iGAS – invasive Group A Streptococcus), που είναι μια σοβαρή λοίμωξη που, χωρίς κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι μορφές της διεισδυτικής νόσου περιλαμβάνουν τη νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Στρεπτόκοκκος Α: Ευάλωτες ομάδες
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο, οι πιο ευάλωτες ομάδες στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι άτομα, όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και όσοι ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και σε περιβάλλοντα υψηλού συγκρατισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες φαρυγγοαμυγδαλίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο;
Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης που προκαλείται από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο, υπάρχουν εμβόλια που βρίσκονται υπό μελέτη για την καταπολέμηση αυτού του βακτηρίου.
Μέτρα προστασίας και πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α
Για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α υπάρχουν διάφορες εξετάσεις, οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα, για την γρήγορη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος ή ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό και ως strep test.
Στρεπτόκοκκος Α: Αντιμετώπιση και Θεραπεία
Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με κατάλληλα αντιβιοτικά, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της λοίμωξης.
Συμπτώματα όπως επίμονος πυρετός, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία, πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα και έντονη καταβολή απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή.
Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη, για αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου