Είναι γνωστό πως όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά (υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί) μπορεί να εκδηλώνουμε διάφορα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε καθώς με την κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν, αρκεί να αντιληφθείτε έγκαιρα ότι υπάρχει πρόβλημα και να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Για τους λόγους αυτούς καλό είναι να γνωρίζετε ποια συμπτώματα συνδέονται με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
1. Νιώθετε αδικαιολόγητα κουρασμένοι
Νιώθετε διαρκώς ένα αίσθημα κόπωσης και έχετε ελάχιστη ή καθόλου ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας; Η κόπωση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που συνδέονται με προβλήματα του θυρεοειδούς.
Μερικοί άνθρωποι, μάλιστα, μπορεί να μην είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες αν δεν «πάρουν» έναν σύντομο υπνάκο ή δεν κάνουν ένα διάλειμμα. Ειδικά αν τα επίπεδα ενέργειας σας μεταβληθούν απότομα σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολύ πιθανό αυτή η αλλαγή να οφείλεται σε διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Ο υπερθυρεοειδισμός, για παράδειγμα, μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι και να νιώθετε ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με υποθυρεοειδισμό, μπορεί να κοιμάστε τη νύχτα, αλλά παρόλα αυτά να αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί ή ακόμα και όλη την ημέρα.
Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, μάλλον ήρθε η στιγμή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να γίνει σωστή διάγνωση.
2. Παρατηρείτε μια ξαφνική αλλαγή στο σωματικό σας βάρος
Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού σας βάρους που δεν συνδέεται με κάποια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες ή τις δραστηριότητες σας καθώς και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η αύξηση του βάρους, ακόμη και μετά από μια αυστηρή δίαιτα ή εντατικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια βάρους. Εάν, λοιπόν, έχετε ανεξήγητες αλλαγές βάρους, καλό είναι να ελέγξετε το θυρεοειδή σας.
3. Έχετε αλλαγές στη διάθεση και άγχος
Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή κρίσεις πανικού που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, μπορεί αυτά να αποτελούν σημάδια μιας υποκείμενης διαταραχής του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός). Ενώ η κατάθλιψη συνδέεται με υποθυρεοειδισμό, το άγχος και οι κρίσεις πανικού υποδεικνύουν συνήθως ότι πρόκειται για υπερθυρεοειδισμό.
Η μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών έχει άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μια ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση μας. Εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων της συγκεκριμένης ουσίας, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει εναλλαγές της διάθεσης, από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη ή να εκδηλώσει κρίσεις πανικού χωρίς κανένα λόγο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές του θυρεοειδούς, τα συμπτώματα αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ένας ειδικός, ωστόσο, μπορεί να σας δώσει την απάντηση.
4 Βράχνιασε η φωνή σας
Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, εκτός από βραχνή, η φωνή τους είναι και πιο αργή από το κανονικό. Αν, λοιπόν, έχετε βραχνή φωνή και συμπτώματα όπως ωχρότητα στο πρόσωπο, υπερβολική και αδικαιολόγητη κόπωση, δυσκοιλιότητα ή υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος πιθανότατα θα σας συστήσει έλεγχο του θυρεοειδούς.
5. Αντιμετωπίζετε προβλήματα στον κύκλο σας
Οι γυναίκες με προβλήματα του θυρεοειδούς υποφέρουν από διαταραχές και στον κύκλο τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στο κύκλο σας μπορεί να οφείλεται σε ένα υποκείμενο πρόβλημα του θυρεοειδούς.
Η αύξηση στη διάρκεια της περιόδου σας ή η επώδυνη περίοδος συνήθως συνδέεται με υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της διάρκειας ή της συχνότητας της περιόδου συνδέεται με υπερθυρεοειδισμό. Η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται σε αδιάγνωστες παθήσεις του θυρεοειδούς.
Εάν παρατηρήσετε επομένως μια ξαφνική αλλαγή στον έμμηνο κύκλο σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πάθησης του θυρεοειδούς. Έτσι, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο.
6. Έχετε ξαφνική τριχόπτωση
Η ανεξήγητη τριχόπτωση συνδέεται συχνά με προβλήματα του θυρεοειδούς. Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.
Αν έχετε υποθυρεοειδισμό είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσετε τριχόπτωση καθώς και απώλεια τριχών από το εξωτερικό των φρυδιών σας και από άλλα μέρη του σώματος σας. Ακόμη, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν ξηρά ή εύθραυστα.
Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να παρατηρήσετε αραίωση των μαλλιών κυρίως στο πάνω μέρους του κεφαλιού. Επίσης, η περιοχή του τριχωτού της κεφαλής θα γίνει πάρα πολύ ξηρή.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους πάντως μια απώλεια που κυμαίνεται μέχρι εκατό τρίχες την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.
7. Κρυώνετε πολύ εύκολα
Εάν αισθάνεστε ότι κρυώνετε πολύ εύκολα ή ότι ζεσταίνεστε χωρίς όντως να έχει έντονη ζέστη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
Αν νιώθετε κρύα τα άκρα σας και το… αδικαιολόγητο αίσθημα κρύου μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να σας κάνει να έχετε υπερβολική εφίδρωση και να ζεσταίνεστε με το παραμικρό.
Πηγή: giatros-in.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου