“Έχει δίκιο που θυμώνει, όμως όσο κι αν το συζητάμε, δεν μπορώ να σταματήσω να το κάνω αυτό”
“Έτσι είναι οι σχέσεις, δεν υπάρχει νόημα να πω ότι με ενοχλούν όλα αυτά, πρέπει να τα αντέξω χωρίς να το συζητήσω”
Υπάρχει περίπτωση να σαμποτάρει κανείς τη σχέση του από μόνος του; Θα σκεφτείς πως αυτό αποκλείεται, ποιος δεν θέλει μία όμορφη και υγιή ερωτική ζωή άλλωστε; Κι όμως, υπάρχουν φορές, περισσότερες από όσες σκεφτόμαστε, που κάτι λιγότερο συνειδητά δρα και μας απορροφά τη θετική διάθεση προς τη σχέση μας, τον εαυτό μας και την καθημερινότητά μας και σαν να μας οδηγεί σε κάτι λιγότερο ευχάριστο, πιστεύοντας πως αυτό αξίζουμε.
Μία εσωτερική διαδικασία, οδηγεί σε συμπεριφορές που ξέρουμε ότι είναι περιττές και καθόλου βοηθητικές.
Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί το “σαμποτάζ” να καταστρέφει τη σχέση σας;
· Ο εσωτερικός σου κριτής
Υπάρχει ένας διάλογος που όλοι κάνουμε με τον εαυτό μας, για να καταλάβουμε αυτά που συμβαίνουν, να αμφισβητήσουμε τις φοβίες μας, να ενισχύουμε τις ανασφάλειές μας. Πρόκειται για μία εσωτερικευμένη φωνή που είναι εκεί για να μας βοηθά και να μας ενισχύει, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η φωνή είναι και η μεγαλύτερος μας φόβος. Αυτό συμβαίνει όταν έχει επικριτική διάθεση απέναντί μας και είναι εκεί κυρίως για να μας θυμίζει τα λάθη μας, να μας επιβεβαιώνει πως είμαστε ευάλωτοι και ελαττωματικοί και ότι υπάρχουν τόσα χαρακτηριστικά μας που είναι απαραίτητο να έχουμε κρυφά από τον σύντροφό μας. Όσο λοιπόν κι αν έχουμε καλή διάθεση απέναντι στη σχέση και τον σύντροφό μας, όταν η κύρια συντροφιά μας είναι αυτή η εσωτερική αυστηρή φωνή, καταλήγουμε να κρατάμε σαν δεδομένα τα όσα λέει και μοιραία αυτά εκφράζονται σε λέξεις και συμπεριφορές μας μέσα στη σχέση.
· Ο φόβος της εγκατάλειψης
Είναι ένας φόβος που τον έχουμε σε κάθε σχέση και είναι μέχρι ένα βαθμό υγιής καθώς δεν θέλουμε να χάσουμε έναν σημαντικό σύντροφο, δεν θέλουμε να μην είμαστε σε μία όμορφη και φροντιστική σχέση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν καταστάσεις που η εγκατάλειψη μοιάζει να είναι ακόμη πιο μεγάλη απειλή. Νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετοί, δεν είμαστε κατάλληλοι για τη σχέση αυτή και ανά πάσα στιγμή αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον σύντροφό μας. Συνεπώς, χρειάζεται ή να είμαστε διαρκώς σε μία εγρήγορση να κρύβουμε και να ομορφαίνουμε τις λιγότερο γοητευτικές πτυχές μας ή από την πίεση αυτή, καταλήγουμε να είμαστε ακόμη πιο δυσάρεστοι και να κάνουμε τον χωρισμό μονόδρομο στο μυαλό μας (αυτοεκπληρούμενη προφητεία). Φοβισμένοι λοιπόν, δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε πραγματικές ούτε και βοηθητικές αποφάσεις. Όμως, ο χωρισμός δεν είναι πάντα μία αρνητική εξέλιξη, ειδικά όταν πρόκειται για μία σχέση που φουντώνει όλες τις ανασφάλειές μας και μας αυτοπεριορίζει.
· Μη-ρεαλιστική αντίληψη των σχέσεων
Επηρεασμένοι από τις ιστορίες φίλων και τις ταινίες, από τις ρομαντικές ή τις κακοποιητικές σχέσεις για τις οποίες ακούμε, εύκολα οδηγούμαστε σε μία διαστρεβλωμένη εικόνα σχετικά με τις σχέσεις. Ή πως θα είναι μία ονειρική, χωρίς εντάσεις και διαφορές, ρομαντική σχέση, ή πως θα είναι μία σχέση που θα χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα, άκαμπτα και αυστηρά όρια, για να μην μετατραπεί σε καταπιεστική και κακοποιητική σχέση. Έτσι, ανάλογα με την προσέγγιση που μας ανακουφίζει περισσότερο, μπορεί να είμαστε σε μία άλλη πραγματικότητα, διαφορετική από αυτή που μας προσφέρει ο σύντροφός μας, διαφορετική από αυτή που δημιουργεί η σχέση μας.
Όποιος κι αν είναι ο τρόπος και ο λόγος που οδηγείται κανείς στο αυτοσαμποτάζ αυτό, ο δρόμος προς αλλαγή χρειάζεται να έχει τη διάθεση και την πρόθεση να μην αφήνουμε το παρελθόν να καθοδηγεί και το μέλλον. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και των προηγούμενων σχέσεων που μπορεί να έκαναν τις σχέσεις να φαίνονται τρομακτικές και απειλητικές, δεν μπορούν να είναι εμπόδιο αλλά μόνο μαθήματα. Συνεχίζουμε καλύτερα, θεωρώντας την κάθε σχέση μας ως επανορθωτική και νέα εμπειρία που θα μας μάθει καινούργια πράγματα για τον εαυτό μας και θα είναι μέσο δημιουργίας νέων στρατηγικών αντιμετώπισης των ανασφαλειών μας.
*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – S∈x Therapy
Πηγή
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου