Τι προκαλεί την ξηρότητα κόλπου;
Ο χρόνος και η χρήση είναι δυο παράγοντες που πάντα έχουν συνέπειες, γενικά στη ζωή. Και οι αλλαγές στις οποίες υπόκειται το γυναικείο σώμα, ακριβώς επειδή δίνει τη ζωή, είναι πραγματικά θαυμαστές και κυρίως, οι αλλαγές ορμονών, σε διάφορες φάσεις της ζωής της. Είτε είναι νέα γυναίκα και παίρνει αντισυλληπτικά.
Είτε βρίσκεται στη φάση τοκετού όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται ή είναι νέα μητέρα και θηλάζει, οπότε η προλακτίνη καταστέλλει τα οιστρογόνα. Είτε μπαίνει στην κλιμακτήριο κι έχει τις πρώτες ορμονικές διαταραχές, είτε βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και ο κόλπος ατροφεί.
Η φυσική υγρασία του κόλπου διασφαλίζει την ισορροπία της χλωρίδας, κι ενισχύει την άμυνά του από κολπίτιδες ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, τον προστατεύει από τυχόν ερεθισμούς και υποστηρίζει τον κολπικό ιστό. Η έλλειψη της, η ξηρότητα δηλαδή, φυσικό είναι να δημιουργεί δυσφορία και αναστάτωση στον οργανισμό της γυναίκας.
Ως τώρα, η ξηρότητα κόλπου αντιμετωπιζόταν μάλλον συμβατικά με προϊόντα ενυδάτωσης και φαρμακευτικά σκευάσματα, με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, με laser, το οποίο πονάει, δημιουργεί εγκαύματα, και πολλές φορές ταλαιπωρεί τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ή ακόμα και με χειρουργικές επεμβάσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηρότητας;
Η ατροφία και η ξηρότητα κόλπου συνήθως δημιουργεί:
Αίσθημα καύσου ή κνησμού (φαγούρα) στον κόλπο
Πόνο στην επαφή (δυσπαρευνία)
Ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες
Αιμορραγία στον κόλπο
Οι αιτίες επιγραμματικά
Παράγοντες που συμβάλλουν στην ατροφία και ξηρότητα του κόλπου είναι οι εξής:
Η εμμηνόπαυση
Τα φάρμακα, αντισυλληπτικά, αντισταμινικά & αντικαταθλιπτικά
Το άγχος
Ο θηλασμός
Ο τοκετός
Ο διαβήτης
Η θεραπεία για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία)
Το κάπνισμα
Πως αντιμετωπίζεται
Η ξηρότητα του κόλπου δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται στις παρακάτω 3 βασικές κατηγορίες:
Εφαρμογή λιπαντικής ή ενυδατική γέλης και υπόθετων
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές λιπαντικές γέλες οι οποίες βοηθούν βραχυχρόνια στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου. Προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν τη συνεύρεση ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός του κόλπου κατά την επαφή.
Οι ενυδατικές γέλες και υπόθετα εφαρμόζονται καθημερινά και προσφέρουν μια ουσιαστική αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και τροφικής κολπίτιδας, καθώς βοηθούν στην καλύτερη διατήρησης της υγρασίας του κόλπου. Συνήθως περιέχουν υαλουρονικό οξύ το οποίο συγκρατεί μόρια νερού και έτσι επιτυγχάνει ενυδάτωση του βλεννογόνου του κόλπου. Η συστηματική χρήση τους μπορεί να υποκαταστήσει επάξια τις θεραπείες ορμονική υποκατάστασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να προτιμώνται. Αποφύγετε τις γέλες που περιέχουν γλυκερίνη.
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ)
Αποτελεί μια θεραπεία με οιστρογόνα η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μεταξύ αυτών και της ατροφικής κολπίτιδας. Ωστόσο, καθώς έχουν αναφερθεί διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία με τη χρήση των οιστρογόνων, συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου.
Αλλαγή του τρόπου ζωής
Αλλαγές του τρόπους ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της ξηρότητας του κόλπου. Διακοπή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης κολπικών καθαριστικών χωρίς λόγο και βελτίωση της διατροφής με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, φαίνεται να βοηθούν στην ύγρανση του κόλπου.
Επιπλέον η συχνότερη σεξουαλική διέγερση ή συνεύρεση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο και έτσι επιτυγχάνεται φυσική λίπανση.
ΠΗΓΗ: giatros-in.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου