Αυτό πήγαζε από την λανθασμένη άποψη ότι ένα παιδί στην εφηβεία ή ένα νεαρό παιδί δεν έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ενήλικος οπότε δεν έχει και λόγο να έχει ψυχολογικά προβλήματα.
Πλέον αυτός ο ο μύθος έχει καταρριφθεί με τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικης κατάθλιψης να έχουν δυστυχώς εκτοξευθεί. Τα παιδιά από μικρή ηλικία ξεκινούν να βιώνουν κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά επεισόδια και σοβαρές μελαγχολίες που κρατούν για καιρό.
Πλέον αυτός ο ο μύθος έχει καταρριφθεί με τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικης κατάθλιψης να έχουν δυστυχώς εκτοξευθεί. Τα παιδιά από μικρή ηλικία ξεκινούν να βιώνουν κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά επεισόδια και σοβαρές μελαγχολίες που κρατούν για καιρό.
Οι γονείς όμως πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια ειδικά όταν μιλάμε για τους έφηβους. Σε πρώτη φάση δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να διαχειριστεί και να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του πάσχει από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είτε μιλάμε για σωματικό, είτε για ψυχολογικό, είτε για κάποιο σύνδρομο.
Σε δεύτερη φάση ένας γονιός μπορεί να πιστέψει λανθασμένα ότι τα συμπτώματα του παιδιού οφείλονται στην εφηβεία και στην μετεφηβεία. Οι ορμόνες όμως δεν ευθύνονται για όλα.
Στο παρακάτω κείμενο η σελίδα ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ και η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Σπυριδούλα Κώτση όπου την διαχειρίζεται θα μας εξηγήσει πως μπορούμε να αντιληφθούμε την διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη σε εφήβους και νέους. Διαβάστε παρακάτω:
Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες:
Αναγνωρίζουμε τα σημάδια.
Οι πληροφορίες που ακολουθούν στοχεύουν στην ενημέρωση, και όχι στη διάγνωση. Συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές ψυχικές διαταραχές (ή ακόμα και να αποτελούν εκδηλώσεις άλλων καταστάσεων).
Απευθυνόμαστε πάντα σε ψυχίατρο παιδιών και εφήβων (για άτομα μέχρι 18 ετών) που έχει την κλινική γνώση και εμπειρία για να θέσει τη διάγνωση.
Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που προκαλεί ασυνήθιστες μεταβολές στη διάθεση, που χαρακτηρίζονται από επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.
Συνηθισμένα συμπτώματα Μανίας.
Το άτομο εκδηλώνει:
Πολύ έντονη χαρά ή ανοησία για πολύ καιρό. Χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του ή δείχνει πάρα πολύ ευερέθιστο. Μίλα πολύ γρήγορα ή οι σκέψεις του “τρέχουν”. Έχει μια υπερβολική, διογκωμένη αίσθηση ότι διαθέτει ικανότητες, γνώση ή δύναμη. Συμπεριφέρεται επικίνδυνα ή χωρίς φραγμούς και δείχνει ότι έχει μειωμένη κρίση.
Συνηθισμένα συμπτώματα της Κατάθλιψης: Το άτομο:
Αισθάνεται πολύ θλιμμένο ή απελπισμένο. Αισθάνεται μοναξιά ή απομονώνεται από τους γύρω. Τρώει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο Έχει λίγη ενέργεια και δεν ενδιαφέρεται για συνηθισμένες δραστηριότητες. Κοιμάται πολύ.
Έφηβοι με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή μπορεί να σκέφτονται ή να μιλούν για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό. Αναζητούμε άμεσα ειδική βοήθεια, αν γνωρίζουμε κάποιον έφηβο που εκφράζει τέτοιες σκέψεις.
24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018.
Πηγή: Daddy-Cool.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου