...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Το χάπι της επόμενης μέρας: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Προβολές άρθρου website page view counter
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης κάνουν χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων προκειμένου να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 
Όταν όμως, μία από αυτές τις μεθόδους αποτύχει τότε όλο και  περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην επείγουσα αντισύλληψη, το γνωστό σε όλους μας «χάπι της επόμενης μέρας».
Τι  είναι το «χάπι της επόμενης ημέρας» και πως λειτουργεί;
Το «χάπι της επόμενης μέρας» περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα αντισυλληπτικά χάπια. Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν πως είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία της γυναίκας και η μόνη παρενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει είναι η ναυτία.

Ο σκοπός του χαπιού είναι να εμποδίσει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προτού γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου (ζυγωτό) στην μήτρα. Σε καμία περίπτωση το χάπι δεν έχει εκτρωτικό χαρακτήρα!
Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο θα γίνει στη σάλπιγγα. Στη συνέχεια το ζυγωτό θα ταξιδέψει στη μήτρα όπου θα εμφυτευτεί και θα ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη γονιμοποίηση μέχρι την εμφύτευση του ζυγωτού στην μήτρα είναι 3 έως 4 ημέρες, διάστημα που εκμεταλλεύεται το «χάπι της επόμενης ημέρας» για να δράσει αποτρέποντας την εμφύτευση και κατά συνέπεια την εγκυμοσύνη.
Για το λόγο αυτό η χρονική στιγμή λήψης του χαπιού παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματικότητά του. Έτσι, όσο πιο κοντά στην «ύποπτη» επαφή λάβουμε την επείγουσα αντισύλληψη, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποφύγουμε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 ημέρες με την αποτελεσματικότητά του να φθίνει όσο περνάει ο χρόνος.
Πότε να χρησιμοποιήσω το «χάπι της επόμενης μέρας»;
Η επείγουσα αντισύλληψη δεν αποτελεί ούτε αντικαθιστά τα γνωστά αντισυλληπτικά μέσα αλλά, όπως λέει και το όνομά της, πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση απουσίας ή αποτυχίας κάποιας από τις αντισυλληπτικές μεθόδους (αντισυλληπτικό χάπι, προφυλακτικό κλπ)  που κανονικά πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα υγιές ζευγάρι όταν δεν υπάρχει η επιθυμία τεκνοποίησης. Επιπλέον, το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουμε πως το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν αποτελεί τακτική μέθοδο αντισύλληψης και η χρήση του πρέπει να γίνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι αλόγιστα, πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λόγος δαιμονοποίησης του χαπιού αφού, όταν η χρήση του γίνεται σωστά και με σύνεση, τότε η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 99% χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου