...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή μνήμη;

Προβολές άρθρου page counter

Η κυρία Χριστίνα Κωστάρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος* μας συμβουλεύει πώς να διατηρήσουμε την μνήμη μας γερή.

Νιώθετε κόπωση,  αδυναμία να συγκεντρωθείτε, είστε νευρική και τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε πολύ εύκολα; Η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη είναι κυρίως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, οι ξηροί καρποί το λάχανο. Τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Η γλυκόζη  αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες και την οποία ο οργανισμός προμηθεύεται από τους υδατάνθρακες ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά αλλά και από τα σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, φρούτα.

Αν παραλείπουμε γεύματα, ή αν τρώμε μη θρεπτικό φαγητό, λόγω των μη σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η δυνατότητά μας να συγκεντρωθούμε, να σκεφτούμε και να απομνημονεύσουμε μειώνεται σημαντικά.

Τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, το φαγκρί, ο σολομός ιδιαίτερα αποτελούν τον σύμμαχο μας για γερή μνήμη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να επηρεάσουν την όραση, την ικανότητα εκμάθησης και την νοητική λειτουργία. Καλό είναι να τρώμε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια.

Tα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα τα σκουρόχρωμα και όσα έχουν έντονο χρώμα, όπως κόκκινα σταφύλια, κρεμμύδια, τοματίνια, βατόμουρα, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης C απαραίτητης για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Καλή τροφή για τον εγκέφαλο είναι και τα συμπληρώματα Ginkgo βέβαια η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται πάντα με τη συμβουλή γιατρού.

*H Xριστίνα Κωστάρα είναι διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφής ΙΑΣΩ & ΙΑΣΩ Παίδων αλλά και Μέλος Δ’ Τμήματος Ε.Σ.Ε (Συμπληρωμάτων Διατροφής, Προϊόντων Ειδικής Διατροφής), ΕΟΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου