...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Υπέρταση; τι είναι και πως μπορώ να προστατευτώ;

Προβολές άρθρου website counter

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π.

Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς).


Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΣΥΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ<120<80
ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ121-13981-89
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ I140-15990-99
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ II≥160≥100
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα
Παράγοντες που  συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφή (υπερκατανάλωση νατρίου-αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, έτοιμων φαγητών)
  • Κληρονομικότητα
  • Καθιστική ζωή
  • Κάπνισμα
  • Υπερκόπωση
  • Άγχος
Γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% αρκεί να ακολουθεί κανείς υγιεινό τρόπο ζωής; Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πλαίσιο διατροφής που επικεντρώνεται στην απόκτηση κάποιων βασικών συνηθειών:
  • Διατηρήστε ή μειώστε το βάρος σας στο φυσιολογικό
  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι
  • Αποφύγετε έτοιμα αλμυρά τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, ζωμούς κρέατος, κύβοι μυρωδικών, τουρσιά, fast-food)
  • Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά
  • Αποφύγετε αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα και καπνιστά ψάρια
  • Αποφύγετε επεξεργασμένα τυριά, τυριά ροκφόρ, φέτα σε άλμη κ.τ.λ. προτιμήστε ανάλατη μυζήθρα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένης μαργαρίνης, βουτύρου κ.τ.λ και προτιμήστε το ελαιόλαδο
  • Αποφύγετε ροφήματα σοκολάτας, μπισκότα εμπορίου, τσιπς, αλατισμένα δημητριακά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (πορτοκάλια, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνα, πατάτα βραστή, λάχανο, μαρούλι)
  • Δώστε προσοχή στην ετικέτα κάποιου τροφίμου που θα αγοράσετε ως προς την περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) και στο αλάτι (ΝaCl).
Καταναλώστε άφοβα:
  • Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Αποβουτυρωμένο γάλα
  • Πατάτες βραστές ψητές, ρύζι, μακαρόνια (ανάλατα)
  • Όσπρια
  • Ελαιόλαδο και ανάλατες ελιές
  • Άπαχα κρέατα
  • Ψάρια
  • Ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας σίκαλης, κρίθινα ή ολικής άλεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου