...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Όταν ο Λουκιανός το 150 μ.χ. έγραφε για ταξίδια στη Σελήνη.....και.......

Όταν ο Λουκιανός το 150 μ.χ. έγραφε στα Ελληνικά για ταξίδια στη Σελήνη την Αφροδίτη, και την εξωγήινη ζωή.

Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς προείδε και περιέγραψε θέματα σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας, όπως τα ταξίδια στη Σελήνη και την Αφροδίτη, την εξωγήινη ζωή, τον διαπλανητικό πόλεμο και την τεχνητή ζωή, σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζορτζ Όργουελ. Το μυθιστόρημα θεωρείται ως το παλαιότερο γνωστό έργο επιστημονικής φαντασίας.Το βιβλίο ξεκινά με μια αναφορά ότι η ιστορία δεν είναι «αληθινή» και ότι όλα σε αυτήν είναι, στην πραγματικότητα, ένα πλήρες και απόλυτο ψέμα. Η αφήγηση ξεκινά με τον Λουκιανό και τους συνταξιδιώτες του να ταξιδεύουν έξω από τους Στύλους του Ηρακλή.



Έχοντας βγεί από την πορεία τους, εξαιτίας μιας καταιγίδας, έρχονται σε ένα νησί με ένα ποτάμι κρασιού γεμάτο ψάρια και αρκούδες, κάτι που δείχνει ότι ο Ηρακλής και ο Διόνυσος έχουν ταξιδέψει σε αυτό το σημείο, και δέντρα που μοιάζουν με γυναίκες. Λίγο μετά την αναχώρησή τους από το νησί, τους πιάνει ένας ανεμοστρόβιλος και τους μεταφέρει στη Σελήνη, όπου βρίσκονται μπλεγμένοι σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του βασιλιά της Σελήνης και του βασιλιά του Ήλιου για τον αποικισμό της Αφροδίτης. Και στους δύο στρατούς υπήρχαν παράξενες υβριδικές μορφές ζωής.

Οι στρατοί του Ήλιου κέρδίσαν τον πόλεμο δημιουργώντας σύννεφα στην Σελήνη και εμποδίζοντας το φως του Ήλιου. Ακολούθως και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ειρήνης. Ο Λουκιανός στη συνέχεια περιγράφει τη ζωή στη Σελήνη και πώς διαφέρει από τη ζωή στη Γη.

Μετά την επιστροφή στη Γη, οι ταξιδιώτες καταπίνονται από μια φάλαινα μήκους άνω των 300 χλμ., στην κοιλιά της οποίας ανακαλύπτουν μια ποικιλία ανθρώπων ψαριών, τους οποίους πολεμούν και θριαμβεύουν. Σκοτώνουν τη φάλαινα ανάβοντας μια φωτιά και δραπετεύουν αφήνοντας το στόμα της ανοιχτό.

Στη συνέχεια, συναντούν μια θάλασσα από γάλα, ένα νησί από τυρί και την νήσο των Μακάρων. Εκεί, ο Λουκιανός συναντά τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου, άλλους μυθικούς ανθρώπους, όπως επίσης τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα. Βρίσκουν τους αμαρτωλούς να τιμωρούνται, με τους χειρότερους να είναι αυτοί που είχαν γράψει βιβλία με ψέματα και φαντασιώσεις, μεταξύ των οποίων ο Ηρόδοτος και ο Κτησίας.

Αφού άφησαν το Νησί, παρέδωσαν ένα γράμμα στην Καλυψώ που τους είχε δώσει ο Οδυσσέας εξηγώντας ότι θα ήθελε να είχε μείνει μαζί της για να μπορούσε να ζήσει αιώνια. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν ένα χάσμα στον Ωκεανό, αλλά τελικά πλέουν γύρω του, και ανακαλύπτουν μια μακρινή ήπειρο την οποία αποφασίζουν να εξερευνήσουν.

Το βιβλίο τελειώνει απότομα με τον Λουκιανό να δηλώνει ότι οι μελλοντικές τους περιπέτειες θα περιγραφούν σε επόμενες συνέχειες, μια υπόσχεση που ένας απογοητευμένος σχολάρχης περιέγραψε ως «το μεγαλύτερο ψέμα όλων».

Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς γεννήθηκε στα Σαμόσατα, στον Άνω Ευφράτη της Συρίας γύρω στο 120 μ.Χ. Αν και Σύρος στην καταγωγή – ο ίδιος έλεγε ότι η μητρική γλώσσα του είναι «βαρβαρική» – έγραφε στα ελληνικά και συγκεκριμένα στην αττική διάλεκτο.

Εκτός από δημιουργός του σατιρικού διαλόγου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αττικιστές συγγραφείς της Δεύτερης σοφιστικής, έχοντας αφήσει σπουδαίο και πλούσιο έργο (μεταξύ των πιο γνωστών έργων είναι οι «Νεκρικοί διάλογοι»).

Αν και η «Αληθής ιστορία», η οποία θεωρείται επίσης ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα στην Ιστορία, αναγνωρίζεται ευρέως (και όχι μόνο από τον δρα Μέγκιτ) αν όχι ως «καθαρό» έργο επιστημονικής φαντασίας τουλάχιστον ως ένα μυθιστόρημα «σατιρικής φαντασίας» υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι αμφισβητούν τα πρωτεία του Λουκιανού και ανάγουν τα πρώτα «ψήγματα» του είδους ακόμη πιο πίσω, θεωρώντας ότι οι ρίζες του είναι… πλατωνικές.

Αυτό έχει υποστηρίξει σε μια σειρά από δοκίμια που κυκλοφόρησε πέρυσι η βραβευμένη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ, αναφέροντας την «Πολιτεία» του Πλάτωνα ως ένα πρώτο δείγμα sci-fi.



Πηγή: https://mru.ink/el/ancient-jericho-worlds-oldest-walled-city/

.                                                                                                                                                                    .
uhfnewsΣ’ αρέσουν τα άρθρα μας;  Στήριξέ τα!!!!!      Κοινοποιησέ τα !!!!!
Ακολούθησε τη σελίδα του uhfnews και στο Facebook  

Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “https://uhfnews.blogspot.com”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “uhfnewsnow@gmail.com” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στο UHF News ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .
    👉   UHF News  © 2017      UHF News Blog All Rights Reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου