Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

ΤρόφιμοΠεριεκτικότητά σε ασβέστιο ανά μερίδα
1 μικρό κομμάτι παρμεζάνα414 mg
100 γρ. μικρές σαρδέλες με το κόκαλο390 mg
1 κεσεδάκι γιαούρτι320 mg
1 μικρό κομμάτι γραβιέρα300 mg
1 ποτήρι γάλα290 mg
1 φλιτζάνι σπανάκι βρασμένο245 mg
1 μικρό κομμάτι κεφαλοτύρι243 mg
1 μικρό κομμάτι φέτα160 mg
1 μικρό παστέλι132 mg
1 χούφτα αμύγδαλα90 mg
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι88 mg
Για να ξέρετε: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ καλή απορρόφηση του ασβεστίου. Αντίθετα, φυτικές τροφές όπως το σπανάκι περιέχουν υψηλή ποσότητα οξαλικού οξέος, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Η βιταµίνη D

Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και στη διατήρηση της υγείας τους.

Η κύρια πηγή πρόσληψής της είναι ο ήλιος.

Είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες) για τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Ωστόσο, ακόμα και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, πολλοί εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Αυτό συμβαίνει γιατί η σύνθεσή της στο δέρμα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, οι εποχές, η τοποθεσία, η ώρα της ημέρας, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η χρήση αντηλιακού και η ένδυση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν υπάρχει ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, οι συστάσεις για την πρόσληψη βιταμίνης D είναι: 600 ΙU (15 mg) για άτομα ηλικίας 18-70 ετών και 800 IU (20 mg) για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες και γι’ αυτό η επίτευξη επάρκειας μέσω της διατροφής είναι δύσκολη.

Οι κύριες πηγές είναι το συκώτι ψαριού και τα έλαια από αυτό (μουρουνέλαιο), τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος αβγού, κάποια είδη μανιταριών και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Άσκηση για γερό σκελετό

Η σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού.

Οι δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα οστά ή απαιτούν μεταφορά κάποιου βάρους (συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους του ατόμου) όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και η προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις έχουν προστατευτικά αποτελέσματα.


O Χάρης Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή.


Πηγή: