Το είδος ψευδομονάδας που προσβάλλει συνήθως τον άνθρωπο είναι η λεγόμενη ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa).
Πρόκειται για ένα βακτήριο που ζει φυσιολογικά στον οργανισμό ενός υγιούς ανθρώπου χωρίς να προκαλεί επιπλοκές.
Οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι ευκαιριακές, δηλαδή οι επιπλοκές παρατηρούνται σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ή σε ασθενείς.
Η λοίμωξη από ψευδομονάδα αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα, καθώς το βακτήριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Η ψευδομονάδα αποτελεί συχνή αιτία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς το βακτήριο μπορεί να εξαπλωθεί στον ιατρικό εξοπλισμό ή ακόμη και στο φαγητό. Εάν η ψευδομονάδα προσβάλει ασθενή με αδύναμο ανοσοποιητικό (λόγω χειρουργικής επέμβασης, θεραπείας που λαμβάνει ή άλλης αιτίας), η επακόλουθη λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σοβαρή.
Για παράδειγμα, η ψευδομονάδα αποτελεί συνήθη αιτία πνευμονίας σε άτομα που αναπνέουν με μηχανική υποστήριξη. Επίσης, σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα και όσοι έχουν στο δέρμα τους τρυπήματα από βελόνες μπορεί να εντοπιστεί λοίμωξη του δέρματος, των οστών ή του ουροποιητικού από την ψευδομονάδα. Το βακτήριο μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό και από καθετήρα.
Η ψευδομονάδα ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί υγρασία (όπως υδρομασάζ και πισίνες), γι’ αυτό και μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα ή ωτίτιδα. Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής μπορεί να μολυνθούν στα μάτια εάν η ψευδομονάδα μολύνει το υγρό καθαρισμού των φακών επαφής. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι φακοί επαφής και οι θήκες των φακών επαφής δεν καθαρίζονται επαρκώς.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ψευδομονάδα εξαρτώνται από το ακριβές σημείο της λοίμωξης. Εάν έχει μολυνθεί μια πληγή στο δέρμα, συνήθως υπάρχει στο σημείο πρασινωπό πύον. Εάν έχει μολυνθεί το αυτί, τότε εκδηλώνεται στο σημείο πόνος. Σε περίπτωση πνευμονίας, τυπικό σύμπτωμα είναι ο βήχας. Σε άλλες περιπτώσεις, εκδηλώνεται συνήθως πυρετός συνοδευόμενος από αίσθημα κόπωσης.
Η λοίμωξη από ψευδομονάδα μπορεί να απειλήσει την υγεία εάν επεκταθεί στο αίμα (σηψαιμία).Αγορά βιταμινών και συμπληρωμάτων
Πηγή: www.onmed.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου