Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από αρκετά είδη ιών.
Αν και δεν είναι σοβαρή λοίμωξη προκαλεί ταλαιπωρία, κυρίως στα παιδιά που προσβάλλονται συχνότερα, λόγω των συμπτωμάτων που είναι οι συχνές διάρροιες και οι εμετοί.
Ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα ακόμη και αν καταναλώσει μολυσμένο νερό ή τροφή ή αν χρησιμοποιήσει σκεύη ή μολυσμένες πετσέτες.
Τρόποι προφύλαξης
Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:
Τήρηση κανόνων υγιεινής:
-Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό:
Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Μετά την αλλαγή πάνας.
Αφότου έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει διάρροια ή κάνει εμετό.
Μετά την κολύμβηση.
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων.
Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
-Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
-Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, σεντονιών, εσωρούχων, πετσετών κ.ά.)
-Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.
-Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
-Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού (δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):
Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα.
Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα.
Αν υπάρχει η υποψία ότι κάποιο τρόφιμο θα μπορούσε να είναι μολυσμένο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται.
Λήψη προφυλάξεων κατά τη διάρκεια ταξιδιού, σε χώρες υψηλού κινδύνου:
-Κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού (επειδή τα παγάκια μπορεί να γίνουν από μολυσμένο νερό, καλό είναι να αποφεύγονται).
-Χρήση εμφιαλωμένου νερού και για το βούρτσισμα των δοντιών.
-Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων (κρέας, ψάρια/οστρακοειδή, φρούτα που δεν ξεφλουδίζονται, λαχανικά κ.ά.).
-Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που πωλούνται σε υπαίθριες αγορές.
Πηγή: www.onmed.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου