Το άγχος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά τον πατέρα, ο οποίος σαν άνδρας κι αυτός, έχει ταυτίσει την αρρενωπότητα με τη σεξουαλική διεκδίκηση και μπορεί να εκφράζει ανησυχίες, αλλά και να διατηρεί πιεστικές συμπεριφορές, σχετικά με το πότε θα δείξει ο γιος του το πόσο “άνδρας” είναι, σημειώνει η Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια.
Παρόμοιες εκδηλώσεις αγωνίας εκφράζονται και από τους ίδιους τους έφηβους, οι οποίοι δέχονται μια καταιγίδα επιρροών, τόσο από τους ίδιους τους γονείς τους, όσο και από τους φίλους τους ή την κοινωνία, για να αποδείξουν επιτέλους τον ανδρισμό τους.
Η απάντηση είναι απλή:
Δεν υπάρχει χρονικά κάποια σωστή και καθορισμένη ηλικία για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του έφηβου αγοριού. Αυτό έχει περισσότερο να κάνει με την υποκειμενικότητα της σεξουαλικότητας του κάθε εφήβου. Κάποιοι μπορεί να προηγηθούν χρονικά, ενώ κάποιοι να το καθυστερήσουν. Η οποιαδήποτε απόφαση είναι σωστή, εφόσον αντανακλά τις πραγματικές επιθυμίες του αγοριού.
Ο έφηβος θα πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο τις δικές του προσωπικές ανάγκες και μόνο, τα δικά του ατομικά “θέλω” και με βάση αυτά να αποφασίσει για το πότε είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Θα πρέπει να δώσει το περιθώριο στον εαυτό του να το σκεφτεί, χωρίς άγχος και εξωτερικές πιέσεις. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από τον ίδιο ποιες είναι οι πραγματικές του επιθυμίες. Η πιο κατάλληλη ηλικία είναι πάντα εκείνη, στην οποία ο ίδιος νιώθει τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά έτοιμος. Πιο συγκεκριμένα, τότε που ο ίδιος πλέον νιώθει εξοικειωμένος με τις σωματικές αλλαγές που έχουν συμβεί πάνω του.
Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή βέβαια, έχει και η έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την κατάλληλη προφύλαξη και την αναγκαιότητά της για πρόληψη τόσο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος, είναι η σωστή ενημέρωση του εφήβου σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η πρώτη σεξουαλική εμπειρία του και με το πόσο υψηλές προσδοκίες μπορεί να έχει, αλλά και πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι αυτές για τον ίδιο.
Επίσης, είναι σημαντική η στάση των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στο παιδί τους, σχετικά με τις όποιες ανησυχίες και αγωνίες εκφράζει, να το ακούνε και να του περνάνε το μήνυμα του προσωπικού δικαιώματος που έχει, να διαχειριστεί όπως εκείνος θέλει τη σεξουαλικότητά του.
πηγη
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου