Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια πάθηση την οποία μπορεί να προκαλέσουν πολλές αιτίες. Στον μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αναγνωρίζεται με ηχωκαρδιογράφημα, χωρίς κανένα σύμπτωμα.
Στην ουσία, η βαλβίδα της μιτροειδούς δεν κλείνει πλήρως είτε γιατί δεν συγκρατείται καλά από το υποβαλβιδικό σύστημα ή είναι εκ κατασκευής η ίδια χαλαρή (μυξωματώδης).
Για αυτό, κατά τη φάση της συστολής της καρδιάς, η βαλβίδα «προπίπτει», δηλαδή ένα μέρος της πέφτει μέσα στον αριστερό κόλπο.
Εάν η πρόπτωση είναι μεγάλη, δημιουργείται μεγάλη ανεπάρκεια της βαλβίδας με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χρειάζεται χειρουργική διόρθωση γιατί εάν αφεθεί στην τύχη της οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πρόπτωση αυτή καθαυτή δημιουργεί συνθήκες ευαισθησίας στη βαλβίδα με αποτέλεσμα όταν υπάρχει μικροβιαιμία οποιασδήποτε φύσεως (ακόμα και οδοντιατρική), να υπάρχει κίνδυνος να εγκατασταθεί το μικρόβιο πάνω στη βαλβίδα και να την καταστρέψει. Τότε μιλούμε για ενδοκαρδίτιδα η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά – επιπτώσεις που κυμαίνονται από σοβαρή απότομη ανεπάρκεια της βαλβίδας έως εκδήλωση οξέος πνευμονικού οιδήματος.
Η σοβαρότερη αλλά ευτυχώς σπάνια (5%) επιπλοκή της πρόπτωσης της μιτροειδούς είναι οι θανατηφόρες αρρυθμίες. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση πρόπτωσης μιτροειδούς πρέπει να γίνεται 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter) για ανίχνευση τυχόν αρρυθμιών.
Το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation», αφιέρωσε πρόσφατα στο θέμα αυτό το άρθρο σύνταξής του, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσίευσε στο ίδιο τεύχος.
Στη μελέτη αυτή αξιολογήθηκαν οι φάκελοι 650 ασθενών κάτω των 40 ετών με πρόπτωση μιτροειδούς, ορισμένοι εκ των οποίων κατέληξαν από αιφνίδιο θάνατο.
Σε πολλές περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου ανευρέθηκαν συγκεκριμένες ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές, ενώ στο 88% των ιστολογικών μελετών ανευρέθη ίνωση στο υποβαλβιδικό σύστημα και στο κατώτερο τοίχωμα. Στους ασθενείς που μελετήθηκαν με μαγνητική τομογραφία ανευρέθηκαν οι αντίστοιχες βλάβες στο υποβαλβιδικό σύστημα που υποδηλώνουν ότι πιθανόν να είναι και η γενεσιουργός αιτία των θανατηφόρων αρρυθμιών.
Τελικά, από κλινικής πλευράς, οι άρρωστοι με πρόπτωση της μιτροειδούς και εκδήλωση αρρυθμιών ή διαταραχών στο ηλεκτροκαρδιογράφημα θα πρέπει να υποβάλλονται και σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας προκειμένου να μελετηθεί τυχόν ύπαρξη ίνωσης στο υποβαλβιδικό σύστημα.
Στις περιπτώσεις αυτές, για την προστασία του αρρώστου, τίθεται ακόμα και θέμα εμφύτευσης απινιδωτή προληπτικά.
ΠΗΓΗ
tanea.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου