Πολλά παιδιά δεν έχουν αυτοέλεγχο. Σκίζουν φωτογραφίες, σπάνε βάζα, χτυπάνε τα αδέρφια τους ή τους φίλους τους πάνω στα νεύρα τους. Οι περισσότεροι γονείς λοιπόν θεωρούν ότι το να διδάξουμε στα παιδιά τον αυτοέλεγχο, απαιτεί μία άμεση τιμωρία.
Ακόμη και γονείς που προσπαθούν να μαθαίνουν συνεχώς νέες παιδαγωγικές στρατηγικές πέφτουν στην παγίδα.
Μπορεί τέτοιου είδους τακτικές να έχουμε δει στο παρελθόν να επιφέρουν κάποια θετικά αποτελέσματα σε μερικά παιδιά, όμως δεν είναι πάντα έτσι.
Σίγουρα υπάρχουν πιο θετικές στρατηγικές για να μάθουμε στο παιδί μας τον αυτοέλεγχο χωρίς να χρειαστεί να το βάλουμε τιμωρία. Η αλήθεια είναι πως ο έλεγχος και οι συνέπειες κάνουν την συμπεριφορά του παιδιού να γίνεται χειρότερη σε πολλές περιπτώσεις.
Όταν ένα παιδί είναι αντιδραστικό, μία αυστηρή τιμωρία δε θα το κάνει να είναι λιγότερο αντιδραστικό. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να διδάξουμε τον αυτοέλεγχο στα παιδιά μας. Είναι ένα άρθρο αναλυτικό που μιλάει για τον αυτοέλεγχο. Διαβάστε παρακάτω:
Τι συμβαίνει, όταν επιλέγουμε τον έλεγχο αντί για την καθοδήγηση;
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο πολλοί γονείς πιστεύουν ότι με τις σκληρές τιμωρίες θα κάνουν το παιδί τους να βρει τον αυτοέλεγχό του. Όταν όμως σαν γονείς, πονάμε, ντροπιάζουμε ή απομακρύνουμε το παιδί τα αποτελέσματα που θα πάρουμε πίσω θα είναι λιγότερο ευχάριστα και θετικά.
Το παιδί μας σε αυτές τις περιπτώσεις θα εγκαταλείψει κοιτάζοντας αλλού ή παγώνοντας σε ένα σημείο. Θα νιώσει ντροπιασμένο ή θα θυμώσει και θα ανταποδώσει ακόμη πιο αντιδραστικά από ότι πριν. Μπορεί να τρομάξει και να ξεκινήσει να κλαίει ή να φωνάζει.
Το παιδί μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του ή να γίνει νευρικό. Αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί λοιπόν είναι να μην τιμωρούμε τα παιδιά αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις να τα καθοδηγούμε. Όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα αυτό που τους λείπει είναι η καθοδήγηση.
Ο τελικός στόχος δεν είναι να σταματήσουμε την κακή συμπεριφορά αλλά να βοηθήσουμε το παιδί να λειτουργεί καλύτερα σε στιγμές κρίσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει μία πιο αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά ή μία επιλογή που συμφωνεί με τις αξίες και τα όρια της οικογένειας.
Μάθε το παιδί να συμπεριφέρεται κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις
Είναι ορισμένες καταστάσεις που κάνουν τα παιδιά να χάνουν την ψυχραιμία τους. Αυτές τις καταστάσεις θα σας τις παρουσιάσουμε για να έχετε μία πλήρη εικόνα για το ζήτημα. Ένα παιδί λοιπόν αντιδρά άσχημα όταν βαριέται και ζητά συνεχώς την προσοχή σου.
Επίσης όταν τσακώνεται με τα αδέρφια του ή με τους φίλους του. Όταν δεν μπορεί να περιμένει για να παίξει αυτό με το παιχνίδι και το αρπάζει με το έτσι θέλω από τους άλλους. Όταν νευριάζει και δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του.
Όταν ένα παιδί αρνείται να ακολουθήσει απλές οδηγίες όπως “πλύνε τα δόντια σου” ή “πέσε στο κρεβάτι σου”. Όλες αυτές οι συμπεριφορές λοιπόν συνδέονται με τον αυτοέλεγχο και αυτό σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να γίνει ικανό να αντιδρά κατάλληλα σε δύσκολες καταστάσεις.
Ο αυτοέλεγχος είναι δύσκολο επίτευγμα
Ακόμη και οι ενήλικες παλεύουν καθημερινά για να έχουν αυτοέλεγχο. Δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις αυτό ειδικά όταν υπάρχει άγχος ή θυμός. Αν έχετε φωνάξει ποτέ κάτω από πίεση ή χτυπήσατε μία πόρτα από τα νεύρα σας τότε σίγουρα καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε. Μην περιμένετε λοιπόν από τα παιδιά να γίνουν γκουρού.
Σίγουρα πρέπει να κάνετε τα παιδιά σας να έχουν αυτοέλεγχο ως ένα σημείο. Όμως να θυμάστε ότι κανείς από εμάς δεν είναι τέρας ψυχραιμίας και τα παιδιά παραμένουν άνθρωποι αν και σε μικρότερο μέγεθος. Οπότε όταν έχουν νεύρα, είναι αγχωμένα ή τα πνίγει το δίκιο, μην περιμένετε πάντα να διατηρήσουν τον έλεγχο. Ούτε εσείς το κάνετε.
Το νόημα είναι να φιλτράρετε τις καταστάσεις και να μπορείτε να δείξετε κατανόηση σε μία άσχημη συμπεριφορά του παιδιού, όταν θεωρείτε ότι πραγματικά δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του. Αν απλά επιπλήττετε ή κάνετε παρατήρηση στο παιδί κάθε φορά που ξεφεύγει από τα όρια , θα κάνετε ένα παιδί πιο αντιδραστικό από ότι ήταν.
Τι βοηθά και τι όχι τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται με αυτοπειθαρχία;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι τιμωρίες και οι συνέπειες των πράξεων δεν βοηθούν στον αυτοέλεγχο. Κανένα παιδί δε θα καταλάβει το λάθος του πάνω στα νεύρα του ή όταν πιστεύει ότι το πνίγει το δίκιο, με το να το στείλουμε απλά στο δωμάτιό του για μία ώρα.
Σκεφτείτε ότι όταν ένα παιδί έχει νεύρα κάτι το πείραξε. Πιθανότατα για να έχει νεύρα πιστεύει ότι έχει και δίκιο – ακόμη κι αν δεν έχει – . Όταν λοιπόν ψάχνει να βρει το δίκιο του έστω και με λάθος τρόπους και αντί γι’ αυτό λαμβάνει από εσάς μία τιμωρία, το παιδί νιώθει αδικημένο και ντροπιασμένο.
Σίγουρα όμως δεν μπορείς να αφήσεις το παιδί να κάνει ότι θέλει. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Για αρχή να παρέχεις στο παιδί την απαραίτητη καθοδήγηση έτσι ώστε το παιδί να ενθαρρυνθεί και να θελήσει να μάθει από τα λάθη του.
Επίσης πρέπει να επιτρέπεις στο παιδί να είναι μέρος της λύσης και να αποδέχεσαι τα συναισθήματα του παιδιού σου. Όσο παράλογα κι αν είναι, πρέπει να του δείξεις ότι εν μέρει το καταλαβαίνεις. Να καθοδηγείς το παιδί σου με σεβασμό στα θέλω του και με μία αγάπη που δεν έχει όρια.
Αν λοιπόν προσεγγίζουμε τα παιδιά μας με τέτοιες πρακτικές συνεχώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τους άλλους με τους ίδιους τρόπους που τα αγάπησαν και τα σεβάστηκαν οι γονείς τους.
Με λίγα λόγια όταν το παιδί σκίσει την ζωγραφιά του αδερφού του πάνω στα νεύρα του, πρέπει για αρχή να απομακρύνετε το ένα παιδί από το άλλο με ψυχραιμία. Αφήστε τα παιδιά να ηρεμήσουν και στην συνέχεια μιλήστε και στα δύο παιδιά ξεχωριστά.
Αφήστε τα να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και πείτε τους ότι τα καταλαβαίνετε όμως στην προκειμένη, θα μπορούσαν αντί να τσακωθούν, να το πουν σε εσάς ή να το ζητήσουν ευγενικά. Γενικότερα οι εναλλακτικές λύσεις στα παιδιά είναι πολύ βοηθητικές.
Πηγή: Daddy-Cool.gr
Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
👉 UHF News © 2017 UHF News Blog All Rights Reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου