...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή?

Προβολές άρθρου hit counter html

Ξέρετε ποιες είναι οι λοιμώξεις και οι μολύνσεις… γένους θηλυκού που σας απειλούν;

Για να σας βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε ένα μίνι «χάρτη» με τις πιο συχνές παθήσεις της λεγόμενης «ευαίσθητης» περιοχής. Διαβάστε, λοιπόν, πώς εκδηλώνονται και κυρίως πώς αντιμετωπίζονται.

Είναι γεγονός ότι από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου αυξάνονται στα ιατρεία των γυναικολόγων οι επισκέψεις που αφορούν φλεγμονές του γεννητικού συστήματος.

Δηλαδή, προβλήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων (αιδοίο, κόλπο, τράχηλο), τα οποία είναι οι γνωστές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, μυκητιάσεις.
Τα επακόλουθα, ανάλογα με το αίτιο της μόλυνσης, συνήθως είναι: δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, τσούξιμο κατά την ούρηση, φαγούρα, ενόχληση κατά τη σεξουαλική πράξη κ.ά. Επίσης, μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν και οι λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, με την κυστίτιδα να πρωταγωνιστεί. Λάβετε, λοιπόν, τα μέτρα σας εγκαίρως.

Οι συνήθεις «ύποπτοι» για τις κολπίτιδες
Οι κολπίτιδες και γενικά οι διάφορες φλεγμονές των γεννητικών οργάνων συνήθως οφείλονται σε μικροοργανισμούς (κοινά παθογόνα μικρόβια, μύκητες ή ιούς), ενώ μερικές φορές μια κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής (όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα κ.ά.). Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση της «ευαίσθητης» περιοχής μπορεί να είναι μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα), μια εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση (καθώς συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές). Επίσης ερεθισμοί στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκληθούν από τα συνθετικά εσώρουχα, την κακή τοπική υγιεινή, αλλά και τα χημικά συστατικά ορισμένων αφρόλουτρων και αποσμητικών.

Πώς θα τις αναγνωρίσετε: Εκδηλώνονται με κνησμό, κάψιμο, επώδυνη ούρηση, εκκρίσεις με λευκό, ή κιτρινοπράσινο χρώμα και δυσάρεστη οσμή.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε: Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το μικρόβιο και μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού ή κολπικής αλοιφής. Απαραίτητο είναι επίσης το προφυλακτικό και η σχολαστική υγιεινή με ένα απαλό σαπούνι (κατά προτίμηση με ουδέτερο pH).

Και μυκητιάσεις στον κόλπο;
Πρόκειται για μυκητιάσεις που οφείλονται συνήθως στο μύκητα Candida albicans και μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Όμως και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα, ακόμα και η παραμονή με βρεγμένο μαγιό ευνοούν επίσης την εμφάνισή τους.

Πώς θα τις αναγνωρίσετε: Εμφανίζονται με φαγούρα, ερεθισμούς, κάψιμο, λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο, καθώς και με πόνο κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή.

Πώς θα τις αντιμετωπίσετε: Συνήθως απαιτείται αγωγή με κολπικές αλοιφές, υπόθετα, αλλά και αγωγή από το στόμα. Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

Ερπης γεννητικών οργάνων: Μα γιατί ξανά;
Μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να ταλαιπωρήσει το γυναικείο γεννητικό σύστημα είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Εντοπίζεται στο αιδοίο, τον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας και είναι ένα κατεξοχήν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, του οποίου τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 2-7 ημέρες μετά την… επικίνδυνη επαφή. Εάν όμως πρόκειται για μια υποτροπή του ιού, τότε ο ένοχος που πυροδότησε την επανεμφάνισή του -ακόμα και χρόνια μετά τη στιγμή της αρχικής μόλυνσης από τον ιό- δεν είναι άλλος από την πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε: Θα παρατηρήσετε την εμφάνιση μικρών φυσαλίδων με υγρό, ερυθρότητα και πόνο στην πάσχουσα περιοχή. Μέσα σε λίγες ώρες έως δύο ημέρες οι φυσαλίδες σπάνε και προκαλούν μικρές πληγές.

Πώς θα τον αντιμετωπίσετε: Για τον έρπητα χορηγούνται αντιικά σε μορφή αλοιφής ή δισκίων και συστήνονται, μεταξύ άλλων, συχνά χλιαρά μπάνια και κρύες κομπρέσες. Οταν ο ιός είναι σε έξαρση, εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές.

Κυστίτιδα, το μεγάλο γυναικείο πρόβλημα…
Η κυστίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, αποτελεί το 90% των γυναικείων ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Όπως επισημαίνει η κ. Λία Παπαγιαννάκη, χειρουργός ουρολόγος: «Η κυστίτιδα είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα, επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα από τους άντρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων προς την κύστη, ενώ αντίθετα στον άνδρα, για να μπουν τα μικρόβια μέσα στην ουροδόχο κύστη, πρέπει να περάσουν από την πολύ μεγαλύτερου μήκους ουρήθρα».

Πώς θα την αναγνωρίσετε: Η λοίμωξη αυτή εμφανίζεται συνήθως με επώδυνη ούρηση, τσούξιμο, αλλά και συχνουρία (συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, με μικρή ποσότητα ούρων). Συχνά τα ούρα είναι θολά, με δυσάρεστη οσμή και σκούρο χρώμα. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Για τη θεραπεία της κυστίτιδας χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντισηπτικά ούρων, αφού έχουν προηγηθεί ο απαιτουμένος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος και η λήψη ιστορικού, ενώ όταν η κυστίτιδα υποτροπιάζει και τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξανά και ξανά, πρέπει να ερευνάται η βαθύτερη αιτία της μόλυνσης.

Οι 10 συμβουλές των ειδικών

Εάν έχετε ευαισθησία στους ερεθισμούς, καλό θα είναι να αποφεύγετε τις σερβιέτες και τα σερβιετάκια με άρωμα, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους βλεννογόνους.

Σε περίπτωση ερεθισμού και κνησμού αποφύγετε τα στενά τζιν και τα string για μερικές ημέρες.

Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω, γιατί διαφορετικά μεταφέρονται μικρόβια από τη χλωρίδα του εντέρου σε αυτήν του κόλπου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου να αλλάζετε συχνά σερβιέτα και να πλένεστε αρκετές φορές τη μέρα με νερό.

Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, δεν πρέπει να παραμένει στον κόλπο για περισσότερο από 6-8 ώρες, γιατί μπορεί να επιβαρύνει τη χλωρίδα της περιοχής.

Αν είστε επιρρεπής στις κολπίτιδες, αποφύγετε και τα μέτρα αντισύλληψης με σπιράλ και διάφορα σπερματοκτόνα (ζελέ κ.ά.) που προδιαθέτουν για μόλυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου