...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πώς θα ενισχύσουμε και θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας ;

Προβολές άρθρου website page view counter

Γράφει η Ελίνα Π.Χαλόφτη

MSc Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά βακτήρια και ιούς εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και μειώνεται με την ηλικία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων, καρκίνων και αυτοάνοσων ασθενειών.

Η αποτελεσματικότητα των ανοσοποιήσεων μειώνεται. Η μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού πολύ συχνά μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις.
Με τη σειρά τους, οι συχνές μολύνσεις και οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική μας κατάσταση.

Η ανοσοαπόκριση εξαρτάται από την ικανότητα των κυττάρων να διαιρούνται ταχέως και να εκκρίνουν παράγοντες του ανοσοποιητικού, έτσι θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και το μεταβολισμό μπορεί να επηρεάσουν την ανοσοαπόκριση.

Συμπληρώματα διατροφής με β-καροτένιο και ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης Β6 έχει φανεί ότι βελτιώνουν την ανοσοαπόκριση σε υγιείς και ηλικιωμένους.

Ακόμη συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων κοντά στις συνιστόμενες ποσότητες έχει φανεί να ενισχύουν σημαντικά τις παραμέτρους της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και να μειώνουν τα ποσοστά ασθενειών.

Τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χορηγηθούν μπορούν να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση σε υγιείς και ηλικιωμένους αλλά και την πρόληψη απέναντι σε λoiμώξεις.Πάντα όμως με προσοχή στην υπερδοσολογία δεδομένου ότι υψηλές δόσεις ορισμένων θρεπτικών ουσιών, μπορεί να καταστείλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Στόχος μας θα πρέπει να αποτελεί η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς σε ιούς και παθογενής μικροοργανισμούς.

Ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες φυσικά και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα εξίσου όμως παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το στρές, ο υποσιτισμός καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικοί παράγοντες αποδυνάμωσης του.

Η συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτεί σταθερή πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων αλάτων.

Συστηματική κατανάλωση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών θα πρέπει νααποτελεί τον πρωτεύον στόχο. Έχοντας μεγάλη ποικιλία καθημερινά στη διατροφή μας από φρούτα εποχής, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους, όσπρια και γαλακτοκομικά (χαμηλών λιπαρών).

Έως τώρα, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα δεν τονώνουν την ανοσολογική αντίδραση σε υγιή, καλά σιτισμένα άτομα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σε ηλικιωμένους ανθρώπους έδειξε ότι ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει και ανόργανα στοιχεία μπορεί να τονώσει την ανοσολογική λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου