...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Τα “Είδωλα” στην εφηβεία...

Τα “Είδωλα” στην εφηβεία. 
Τι είναι πιο χαρακτηριστικό στην εφηβεία, από έναν έφηβο που ονειροπολεί, που εξιδανικεύει, που θέλει να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο πιο ιδανικό, πιο έντιμο και πιο δίκαιο…

Τι είναι πιο χαρακτηριστικό από έναν έφηβο που χάνεται στις σκέψεις του, που κλείνεται στον κόσμο του, φτιάχνει τη δική του πραγματικότητα και ξεφεύγει από το περιβάλλον του…

Τι πιο χαρακτηριστικό από έναν έφηβο που ερωτεύεται!!!

Γράφει η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αθανασία Κουτσούκου

Και τι συμβαίνει όταν έρχεται ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να προσωποποιήσει αυτές του τις ανάγκες; Ένα πρόσωπο που είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα, είτε αυτό οφείλεται στην εξωτερική του εμφάνιση, είτε σε αυτά που λέει και υποστηρίζει, είτε έχει ταλέντο στο να μπορεί να ταξιδεύει τον έφηβο και ακόμη και να τον κάνει να τον ερωτεύεται.

Τότε έχουμε …το «είδωλο»!!!

Το είδωλο λοιπόν, είναι το πρόσωπο που μπορεί και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον έφηβο να τον θαυμάζει.

Η πιο «εύκολα προσβάσιμη μορφή ειδώλων» είναι οι τραγουδιστές, οι αθλητές και οι ηθοποιοί. Αυτοί είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι, καθώς πολύ εύκολα μπορεί ο έφηβος να τους κάνει δικούς του, είτε μέσω των Μ.Μ.Ε., ή ακόμη και μέσα από ένα cd ή dvd που μπορεί εύκολα να προμηθευτεί και να τα πιάσει, να τα κάνει δικά του… Αυτά τα «εύκολα προσβάσιμα» είδωλα βέβαια υποστηρίζονται από ένα ολόκληρο σύστημα προώθησης, καθώς είναι σωστά τοποθετημένα και φτιαγμένα έτσι ώστε να συγκινούν και να ταυτίζονται με τις ευαίσθητες και ρομαντικές ψυχές των εφήβων, αλλά ακόμη και με την επαναστατική τους ορμή. Έτσι από τη μία έχουμε τους ευαίσθητους και ρομαντικούς εφήβους που ταυτίζονται με είδωλα όμορφα στην όψη, περιποιημένα και πολύ προσεγμένα στην εξωτερική τους εμφάνιση, τα οποία παράλληλα μιλούν για ιδανικά όπως η αγάπη, η αφοσίωση και το ολοκληρωτικό δόσιμο στον άλλον με έναν τρόπο που κατακλύζεται από πάθος. Από την άλλη έχουμε τα είδωλα που έχουν πιο επαναστατική διάθεση και ορμή και που η εξωτερική τους εμφάνιση είναι πιο προκλητική, ανατρεπτική και με διάθεση να αλλάξει τον καθιερωμένο στημένο τρόπο, με τα οποία ταυτίζονται οι έφηβοι που έχουν περισσότερο θυμό και διάθεση για ανατροπή.
Η άλλη μορφή των ειδώλων, εκείνη που είναι «πιο δύσκολα προσβάσιμη» είναι εκείνη που τα είδωλα είναι άτομα που έχουν διαπρέψει είτε στον χώρο των επιστημών, της πολιτικής αλλά και σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Αυτά τα είδωλα είναι πιο δύσκολα προσβάσιμα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να τα οικειοποιηθούν οι έφηβοι, λόγω του ότι το ίδιο το σύστημα δεν τους υποστηρίζει, γιατί δεν είναι εμπορικά, δεν αποφέρουν μεγάλο κέρδος. Αυτά τα είδωλα είναι ίσως εύκολα στο να τα γνωρίσουν στα παιδιά, μέσω του σχολείου, ή κάποιου εκπαιδευτικού υλικού από τα M.M.E., αλλά επειδή ακριβώς δεν έχουν πολλά ερεθίσματα, μπορεί πολύ εύκολα να προσπεραστούν. Όταν όμως γίνει μια σε βάθος γνωριμία με αυτά, τότε δύσκολα μπορεί ο έφηβος να τα προσπεράσει.  Και ακριβώς επειδή η εφηβεία έχει την τάση να πρωτοπορεί, να αλλάζει και να ανατρέπει, όλες αυτές οι μορφές μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για τον έφηβο.
Ως γονείς λοιπόν, θα μπορούσαμε αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη του εφήβου να βρει ένα πρότυπο με το οποίο να ταυτιστεί και να προσδιοριστεί, να μην γινόμαστε επικριτικοί με τις επιλογές του. Είναι πολύ εύκολο να σνομπάρουμε τα ευκολόπεπτα είδωλα, αλλά είναι δύσκολο, μα προτιμότερο, να μπορέσουμε να τα στρέψουμε σε εκείνα τα πρότυπα που θα μπορέσουν να χαράξουν την ιδιοσυγκρασία τους ολόκληρη.

Ας δώσουμε στα παιδιά μας και τα δικά μας ερεθίσματα κι όχι μόνο εκείνα που μας επιβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. ως τα σωστά. Ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν μια πιο βαθιά γνώση σπουδαίων προσώπων της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορούν να προσδιοριστούν πιο αυθόρμητα και αληθινά!!!

.                                                                                                                                                                    .
uhfnewsΣ’ αρέσουν τα άρθρα μας;  Στήριξέ τα!!!!!      Κοινοποιησέ τα !!!!!
Ακολούθησε τη σελίδα του uhfnews και στο Facebook  

Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com

    👉   UHF News  © 2017      UHF News Blog All Rights Reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου