...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

8 Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία παραδίδεται.........

Σαν Σήμερα, 8 Μαΐου, η ναζιστική Γερμανία παραδίνεται. Το ουσιαστικό τέλος της φοβερότερης πολεμικής αναμέτρησης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, ο πρώτος πραγματικά παγκόσμιος πόλεμος, ήρθε ουσιαστικά με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. 

Έμενε να γραφτεί μόνο το τυπικό τέλος, μερικούς μήνες μετά, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Αν κάποιος σας πει πως η Ναζιστική Γερμανία υπέγραψε... δυο φορές την άνευ όρων παράδοση της, τότε μην τον κοιτάξετε περίεργα. Δε σας λέει ψέματα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η... πρώτη παράδοση των Ναζί | Associated Press

 Ίσως, η Ιστορία «χρωστούσε» αυτή τη, μάλλον παράξενη, ταπείνωση, στους Ναζί οι οποίοι βύθισαν στο σκοτάδι, τον πόνο και τον θρήνο ολόκληρη την Ευρώπη για 2.194 ημέρες. Η πρώτη παράδοση έγινε στις 7 Μάη, η δεύτερη έγινε ξημερώματα της 9ης Μάη. Μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, ήταν η ημέρα που τα όπλα, στην Ευρώπη, σίγησαν.
Το τέλος της Ναζιστικής Γερμανίας

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται λίγο μπερδεμένα αλλά δεν είναι. Στις αρχές Απριλίου του 1945 η αντίστροφη μέτρηση για το Ναζιστικό καθεστώς είχε ξεκινήσει. Οι Σύμμαχοι προέλαυναν σε όλα τα μέτωπα και οι Γερμανοί κατέγραφαν τη μια ήττα μετά την άλλη. Το θέμα, πλέον, δεν ήταν ποιος θα κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πόσες μέρες θα αντέξει ακόμα ο Χίτλερ. Και δεν άντεξε... Στις 30 Απριλίου 1945, μαζί με την επί 13 χρόνια ερωμένη του και μόλις ένα 24ωρο σύζυγό του, Εύα Μπράουν, αυτοκτονούν στο υπόγειο καταφύγιο της καγκελαρίας στο Βερολίνο με τους Σοβιετικούς να βρίσκονται μόλις 500 μέτρα μακριά από αυτό. Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ κατάλαβε πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κερδίσει έστω τη μάχη του Βερολίνου, άρχισε να προετοιμάζει την «έξοδό» του. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πέσει στα χέρια των Συμμάχων και αυτό σήμαινε ένα πράγμα: αυτοκτονία!


«Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, αντιστράτηγος Χανς Μπαουρ. «Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε και τα δύο μου χέρια στα δικά του», θυμάται ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 96 ετών. «Μπαουρ, θέλω να σου πω αντίο. Ήρθε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δε θέλουν να συνεχίσω και εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω», αναφέρει ο πιλότος και προσθέτει: «Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα αεροπλάνα και ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω σε Ιαπωνία ή Αργεντινή, ή σε κάποιον από τους Σεΐχηδες, που ήταν όλοι πολύ φιλικά προσκείμενοι χάρη στη συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους». Ο Χίτλερ, ωστόσο, είχε πάρει την τελική του απόφαση. «Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Και εγώ στέκω ή πέφτω με το Βερολίνο», απάντησε τότε ο Χίτλερ.«Ένας άντρας πρέπει να έχει αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Ξέρω ότι αύριο εκατομμύρια άνθρωποι θα με καταραστούν. Αυτή είναι η μοίρα», ανέφερε.


Με το τέλος του παρανοϊκού δικτάτορα που βύθισε στο σκοτάδι την Ευρώπη, ήρθε ουσιαστικά και το τέλος της Ναζιστικής Γερμανίας. Αυτό που απέμενε, πλέον, ήταν να βρεθεί ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος, όπου αυτοί που, πλέον, είχαν το γενικό πρόσταγμα του ναζιστικού στρατού (ή ότι είχε απομείνει από αυτόν, τέλος πάντων) θα παραδίδονταν στους Συμμάχους.
Οι δυο φορές που παραδόθηκε η Γερμανία

Μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, διάδοχος του ορίστηκε ο ναύαρχος Καρλ Νταίνιτς. Αυτός εξουσιοδότησε τους στρατηγούς Άλφρεντ Γιοντλ και Βίλχελμ Κάιτελ. Στις 7 Μαΐου 1945, ο Στρατηγός Γιοντλ υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους στην πόλη Ρενς της Γαλλίας. Αμέσως μετά την υπογραφή ο Στρατηγός Γιοντλ απευθύνθηκε προς τη συμμαχική αντιπροσωπεία με τα εξής λόγια: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών». Η ώρα ήταν 02:41πμ. Από το πρωί της επόμενης ημέρας, 8 Μάη, οι εχθροπραξίες. Το χαρμόσυνο γεγονός έγινε γνωστό στην Ελλάδα, περίπου στις 3 το μεσημέρι.

Η μονομερής πράξη συνθηκολόγησης των Γερμανών σε γαλλικό έδαφος, ωστόσο προκάλεσε την οργή του Ιωσήφ Στάλιν. Προκειμένου να τον κατευνάσει το Ανώτατο Συμμαχικό Επιτελείο δήλωσε ότι η Ναζιστική Γερμανία θα... ξαναπαροδοθεί, το ίδιο βράδυ, μάλιστα! Ως τόπος ορίστηκε το Βερολίνο και αργά το απόγευμα την επόμενη μέρα ο Στρατάρχης Κάιτελ υπέγραψε, ενώπιον του στρατάρχη Ζούκοφ, την άνευ όρων παράδοση των γερμανικών δυνάμεων και στη Σοβιετική Ένωση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αν και η παράδοση της Γερμανίας έγινε στις 7 Μάη και ο πόλεμος ουσιαστικά τελείωσε στις 8 Μάη η Ρωσία ακόμα και σήμερα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μάη!

Ο στρατάρχης Ζούκοφ έγραψε στα απομνημονεύματά του για εκείνη τη συγκλονιστική στιγμή: «Ώρα 24η ακριβώς μπήκαμε στην αίθουσα. Άρχιζε η 9 Μαΐου 1945… Όλοι καθίσαμε στο τραπέζι που ήταν στον τοίχο, όπου υπήρχαν οι κρατικές σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στα στενόμακρα τραπέζια της αίθουσας, που ήταν καλυμμένα με πράσινη τσόχα, κάθισαν οι στρατηγοί του Κόκκινου Στρατού, τα στρατεύματα των οποίων συνέτριψαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα την άμυνα του Βερολίνου και ανάγκασαν τον εχθρό να καταθέσει τα όπλα. Εδώ παραβρίσκονταν πολυάριθμοι Σοβιετικοί και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.


- Εμείς, οι αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων, είπα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, είμεθα εξουσιοδοτημένοι από τις κυβερνήσεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού να δεχτούμε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας από τη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση. Καλέσατε στην αίθουσα τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης.

Όλοι οι παριστάμενοι γύρισαν τα κεφάλια τους προς την πόρτα… Πρώτος χωρίς να βιάζεται και προσπαθώντας να διατηρήσει φαινομενική ηρεμία, πέρασε το κατώφλι ο στρατάρχης Κάιτελ, δεξί χέρι του Χίτλερ. Σήκωσε το χέρι με τη στραταρχική του ράβδο, χαιρετίζοντας τους αντιπροσώπους της Ανωτάτης Διοίκησης των σοβιετικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Μετά τον Κάιτελ μπήκε ο στρατηγός Στούμπφ. Ανάστημα λίγο κάτω του μέτριου, με μάτια γεμάτα κακία και αδυναμία. Ταυτόχρονα μπήκε ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ, που έμοιαζε πρόωρα γερασμένος. Στους Γερμανούς προτάθηκε να καθίσουν σε ξεχωριστό τραπέζι, το οποίο τοποθετήθηκε ειδικά γι’ αυτούς κοντά στην είσοδο… Απευθύνθηκα στη γερμανική αντιπροσωπεία:


- Έχετε στα χέρια σας την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης, τη μελετήσατε και είσθε εξουσιοδοτημένοι να υπογράψετε την πράξη αυτή;..

- Μάλιστα, τη μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε, απάντησε με υπόκωφη φωνή ο στρατάρχης Κάιτελ, δίνοντάς μας το ντοκουμέντο που είχε υπογράψει ο ναύαρχος Ντένιτς. Το ντοκουμέντο αυτό έλεγε ότι ο Κάιτελ, ο Φον Φρίντεμπουργκ και ο Στούμπφ είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης. Ήταν κάθε άλλο παρά ο υπερφίαλος εκείνος Κάιτελ που δεχόταν την παράδοση της νικημένης Γαλλίας. Τώρα φαινόταν τσακισμένος, αν και προσπαθούσε να κρατήσει κάποια πόζα. Αφού σηκώθηκα, είπα τα εξής:


- Προτείνω στη γερμανική αντιπροσωπεία να πλησιάσει εδώ, στο τραπέζι. Εδώ θα υπογράψετε την πράξη της άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας.

Ο Κάιτελ σηκώθηκε γρήγορα από τη θέση του, ρίχνοντας σε μας μια εχθρική ματιά, ύστερα κατέβασε τα μάτια και, παίρνοντας αργά από το τραπέζι τη στραταρχική ράβδο του, προχώρησε με αβέβαιο βήμα προς το τραπέζι μας. Το μονόκλ του έπεσε και κρεμάστηκε στο κορδόνι. Το πρόσωπό του γέμισε με κόκκινες κηλίδες.

Μαζί του πλησίασαν στο τραπέζι ο στρατηγός Στούμπφ, ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ και οι Γερμανοί αξιωματικοί που τους συνόδευαν. Αφού διόρθωσε το μονόκλ, ο Κάιτελ κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και με τρεμάμενο ελαφρά χέρι και χωρίς να βιάζεται υπέγραψε πέντε αντίτυπα της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Μετά έθεσαν τις υπογραφές τους οι Στούμπφ και Φρίντεμπουργκ.

Μετά την υπογραφή της πράξης, ο Κάιτελ σηκώθηκε από το τραπέζι, φόρεσε το δεξί γάντι του και προσπάθησε πάλι να επιδείξει το στρατιωτικό του παράστημα, αλλά δεν τα κατάφερε και γύρισε ήσυχα πίσω στο τραπέζι του. Στις 9 Μαΐου 1945 ώρα 0.43′, η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει…».



Πηγή: Reader.gr

.                                                                                                                                                                    .
uhfnewsΣ’ αρέσουν τα άρθρα μας;  Στήριξέ τα!!!!!      Κοινοποιησέ τα !!!!!
Ακολούθησε τη σελίδα του uhfnews και στο Facebook  

Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρο μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “https://uhfnews.blogspot.com”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “uhfnewsnow@gmail.com” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στο UHF News ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .
    👉   UHF News  © 2017      UHF News Blog All Rights Reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου