...Το UHF News Blog ανανεώνετε καθημερινά για την δική σας ενημέρωση!!!... Εαν θέλετε να γράψετε και εσείς κάποιο άρθρo μπορείτε να μας το στείλετε στο uhfnewsnow@gmail.com
Προβολές.. website counter ...............Twitter .............. Facebook https://el-gr.facebook.com/uhfnews/
bossa output-w-Ql-SKr Despina-apartments-new2 output-ZWBZop betshow-new
...LIVE---ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Απόστημα Βαρθολινείου Αδένα

Προβολές άρθρου website counter

Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου που προκαλεί οίδημα σε ένας από τους Βαρθολίνειους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε πλευρά του κολπικού ανοίγματος.

Αιτίες 
Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα διαμορφώνει όταν το μικρό άνοιγμα (πόρος) του αδένα φράσει. Το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να γίνει μολυσμένο. Το έκκριμα μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια πολλών ετών προτού να εμφανιστεί ένα απόστημα.


Συχνά το απόστημα εμφανίζεται γρήγορα κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών και γίνεται πολύ θερμό και πρησμένο. Δραστηριότητα που ασκεί πίεση στον κόλπο, και το περπάτημα και το κάθισμα, μπορούν να προκαλέσουν το βασανιστικό πόνο.

Συμπτώματα

Μια δόγκωση από κάθε πλευρά του κολπικού ανοίγματος
Πυρετός
Πόνος με τη σεξουαλική επαφή

Εξετάσεις
Μια πυελική εξέταση αποκαλύπτει την διόγκωση του αδένα. Μια βιοψία μπορεί να συστηθεί στις ηλικιωμένες γυναίκες για να αποκλείσει έναν όγκο.
Οποιοιδήποτε κολπική έκκριση θα σταλεί σε ένα εργαστήριο για την ανάλυση.

Θεραπεία 
Πλύσιμο με ζεστό νερό τέσσερις φορές ημερησίως για αρκετές ημέρες παρέχει συνήθως κάποια ανακούφιση και αναγκάζει το απόστημα για να ανοίξει και να παροχετευτεί από μόνο του. Εντούτοις, το άνοιγμα είναι συνήθως πολύ μικρό και κλείνει γρήγορα, προτού γίνει πλήρης παροχέτευση.

Μια μικρή χειρουργική τομή μπορεί εντελώς να στραγγίξει το απόστημα. Αυτό παρέχει τη μέγιστη ανακούφιση και τη γρηγορότερη αποκατάσταση. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Αντιβιοτικά μπορούν να χορηγηθούν, αλλά δεν απαιτούνται συνήθως εάν το απόστημα παροχετεύεται κατάλληλα.

Οι γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενα αποστήματα μπορούν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία αποκαλούμενη ως «μαρσιποποίηση». Η διαδικασία περιλαμβάνει να δημιουργήσει χειρουργικά ένα μικρό, μόνιμο άνοιγμα για να βοηθήσει τον πόρο των αδένων. Οι γυναίκες με τις κύστεις μεγάλου, επίμονου Βαρθολινείου μπορούν επίσης να καταφύγουν σε αυτήν την διαδικασία.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρέσετε τους αδένες εάν τα αποστήματα συνεχίζουν.

Πρόγνωση 
Η πιθανότητα της πλήρους αποκατάστασης είναι άριστη. Περίπου στο 10% τα αποστήματα επαναλαμβάνονται.
Είναι σημαντικό να θεραπευθεί οποιαδήποτε κολπική μόλυνση που μπορεί να εντοπιστεί ταυτόχρονα με το απόστημα.

Πιθανές επιπλοκές 
Η κύστη Βαρθολινείου μπορεί να αναπτυχθεί εάν το πύο του αποστήματος χύνεται μακριά από τον περιβάλλοντα ιστό. Στις γυναίκες μετά την ηλικία των 40, μπορεί να υπάρχει ένας καρκινώδης όγκος στον αδένα, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας 
Καλέστε τον γιατρό σας εάν παρατηρείτε ένα επίπονο, πρησμένο σημείο κοντά στο κολπικό άνοιγμα και δεν βελτιώνεται με 2 – 3 ημέρες θεραπείας στο σπίτι.
Καλέστε τον γιατρό σας εάν ο πόνος είναι έντονος και παρεμποδίζει την κανονική δραστηριότητα.
Καλέστε τον γιατρό σας εάν αναπτύσσετε πυρετό υψηλότερο από 38ο C.

Πρόληψη 
Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα μπορεί να συμβεί χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αιτία, έτσι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος τρόπος να αποτραπεί

Περισσότερα:
Eckert LO, Lentz GM. Infections of the lower genital tract: vulva, vagina, cervix, toxic shock syndrome, HIV infections. In: Katz VL, Lentz GM, Lobo RA, Gershenson DM, eds. Comprehensive Gynecology. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2007:chap 22.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου